Цените на тока няма да спаднат

В момента е по-рентабилно да действаш като въглищна централа, отколкото като газова централа

14:30 | 11 август 2021
Обновен: 14:42 | 11 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на електроенергията в региона се движат на исторически високи нива и не виждаме причина за тяхното понижение. Имаме и прекомерно изкривяване на пазара заради цените на природния газ, както и заради цените на суровините. Това заяви адвокат Николай Кискинов, управляващ партньор във "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

"В момента е по-ренатабилно да действаш като въглищна централа, отколкото като газова централа" 

Това повдига и цените на въглеродните емисии, каза Кискинов. "Пазарът в момента е ракета."

Няма дори контейнери за пренос на природен газ от Китай, така че можем да очакваме още по-високи нива нива на цените на природния газ.

"Идва краят на ерата на евтината енергия и тя вероятно ще става по-скъпа, по-чиста и по-търсена. Вероятно ще видим цени подобни на на 2019 г." 

Потребителите в България трябва да свикнат, че пазарите на страната са по-свързани и това ще оказва влияние върху цените, а тенденцията за повишение ще се запази поне до следващата година.

Според Кискинов политиката на служебното правителство с пускането на мощностите на ТЕЦ Марица Изток-2 е била продиктувана от "пълно неразбиране" на пазара на енергия. В този момент на пазара навлязоха чуждестранни фирми, които изкупиха енергията, каза Кискинов.

"Бизнесът трява да знае че няма да постигне по-ниски цени през двете ни граници... Причините за високите цени в Източна Европа е липсата на свърнзаност със Западна Европа".

Повече за цените на енергията, тока и въглеродните емисии може да гледате във във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.