Bayer купува биотех стартъпа Vividion Therapeutics в търсене на нови лекарства

Фармацевтичното звено на Bayer се бори с липсата на пари след поглъщането от страна на компанията на селскостопанския гигант Monsanto

14:25 | 5 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Bayer AG се съгласи да закупи американската биотехнологична компания Vividion Therapeutics Inc. за до 2 милиарда долара – фирмата разрботва обещаващи терапии и само преди седмици подаде заявка за първоначално публично предлагане.


Германският производител на лекарства ще плати 1,5 милиарда долара предварително и още 500 милиона долара при достигане на определени услувия за биотех фирмата, базирана в Сан Диего, се казва в изявление в четвъртък.

Компанията също повиши прогнозата си за печалбата за годината.
 

За Bayer сделката е най-новата в поредица, предназначена да подпомогне иновациите във фармацевтичното звено и да стимулират растежа, тъй като скоро ще изтекат патентите на най-продаваните лекарства на компанията.

Bayer работи и за увеличаване на присъствието си в клетъчни и генни терапии, особено с поглъщането на Asklepios BioPharmaceutical Inc. за 4 милиарда долара.


Докато Vividion в момента разработва терапии срещу рак и имунни нарушения, неговата технологична платформа - която преглежда повърхностите на протеините за свързващи мишени, които са по-плитки, отколкото производителите на лекарства по-рано са смятали - може по същество да се приложи към всяка болестна област. Това може да отключи нови области за терапии, тъй като около 90% от известните болестотворни протеини не могат да бъдат атакувани от съществуващите лекарства, казва компанията.


Bayer трябва да може да се възползва от откритията, благодарение на своя голям екип химици и банка знания, каза Стефан Оелрих, ръководител на фармацевтичните продукти на Bayer. „Vividion е единствена по рода си платформа с най-добър клас“, каза той. "Ако поставим нашата химия и нашите химици в тяхна подкрепа, това е точно това, от което се нуждаят, за да разширят бизнеса си."
 

Фармацевтичното звено на Bayer се бори с липсата на пари след поглъщането от страна на компанията на селскостопанския гигант Monsanto за 63 млрд. долара през 2018 г. Тази огромна цена беше само началото на разходите, тъй като сделката донесе на Bayer все по-скъп набор от правни проблеми, преди всичко за противоречивия хербицид Roundup. Компанията заяви миналата седмица, че може да се наложи да похарчи до 16 милиарда долара за разрешаване на съдебни спорове по Roundup, който според ищците причинява рак, а Bayer настоява, че е безопасен.


Компанията в четвъртък повиши прогнозата си за целогодишната печалба, тъй като високите цени на суровините повишиха стойността на отдела за земеделски култури, а лекарства като очния медикамент Eylea се възстановиха, след като пандемичните блокировки приключиха. Базовата печалба на акция може да се повиши до 6,60 евро, според оценките, спрямо предходния таван от 6,30 евро.

В декларация в края на юни за планираното си IPO, Vividion заяви, че очаква да подаде първата си заявка за лекарства до Американската администрация по храните и лекарствата през 2022 г. Приблизително по същото време през юни главният изпълнителен директор Джеф Хатфийлд Bayer предложи да купи компанията, но da й позволи да продължи да работи независимо. Бордът на директорите на Vividion заяви, че ще уважи офертата, но настоя да продължи напред с IPO-то, каза Хетфийлд в интервю за Bloomberg.


При липса на средства за мегaсделки, фармацевтичното звено на Bayer търси компании от по-ранен етап на тяхното ртазвитие от някои от своите конкуренти, които могат да си позволят да купуват фирми с почти готови продукти, близки до излизане на пазара. Въпреки това Bayer очаква три от по-новите й лекарства да донесат годишен приход от 1 милиард евро (1,2 милиарда долара) или повече през следващите години, смекчавайки удара, когато най -добрите й медикаменти Xarelto и Eyelea загубят патентна защита.