ЕС налага глоба в размер на 888 милиона долара на Amazon за нарушения на данните

Американската компания е обвинена, че обработва лични данни в нарушение на Общия регламент за защита на данните

17:30 | 30 юли 2021
Обновен: 19:55 | 30 юли 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Amazon.com Inc. се сблъсква с рекордно наказание от Европейския съюз, след като водещият надзорник по въпросите за неприкосновеността на личния живот наложи глоба на компанията на стойност 746 млн. евро за нарушаване на строгите правила на блока за защита на данните, съобщава Bloomberg.

Националната комисия за защита на данните, базирана в Люксембург, санкционира Amazon в решение от 16 юли, в което обвинява онлайн търговеца на дребно, че обработва лични данни в нарушение на Общия регламент за защита на данните на ЕС. В петък Amazon разкри резултатите в регулаторна декларация, като заяви, че решението е „безпочвено“.

„Не е имало нарушаване на данните и никакви данни на клиенти не са били излагани на трети страни“, се казва в изявление на Amazon и се добавя, че компанията планира да обжалва.

„Тези факти са безпочвени. Категорично не сме съгласни с решението на Националната комисия за защита на данните. "

Решението слага край на разследването, което започна през 2018 г. с подаването на жалба от страна на френската група за защита на личните данни La Quadrature du Net, която от своя страна приветства хода на ЕС.

Правомощията на регулаторите на ЕС за защита на данните са се увеличили значително, откакто правилата за личните данни на блока влязоха в сила през май 2018 г. Това им позволява за първи път да налагат глоби в размер на 4% от годишните глобални продажби на компанията. Най-голямата глоба до момента беше на стойност 50 милиона евро на Google, присъдена от френската Комисия за защита на личните данни.

Местните закони обвързват регулатора в Люксембург с професионална тайна и му пречат да коментира отделни случаи или да потвърждава получаването на жалба. Amazon има своя база в ЕС в Люксембург, което възлага на местния регулатор да следи за спазването на неговото законодателство за защита на данните.

През последните години Amazon привлече вниманието към себе си поради огромния набор от данни, които е натрупал за редица клиенти и партньори, включително независими търговци, които продават на пазара на дребно, потребители на своя дигитален асистент Alexa и купувачи, чиято история на сърфиране и покупки дава информация на компанията какво да им показва на своя уебсайт.

Amazon твърди, че събира данни за подобряване на клиентското изживяване и определя насоки, уреждащи какво могат да правят служителите с нея. Някои законодатели и регулатори изразиха опасения, че компанията е използвала това, което знае, за да си осигури несправедливо предимство на пазара.

Разследването относно поверителността допринася за антимонополния контрол върху бизнеса на Amazon в Европа. Европейският съюз разследва американската компания, че дали е използвала данни от продавачи на своята платформа и дали несправедливо промотира своите продукти. Германия има множество проучвания за продажбите на Amazon. Обединеното кралство също разглежда подобни въпроси.

Миналия месец Европейската комисия заяви, че вижда потенциални антитръстови проблеми с гласовите асистенти и данните, които те позволяват на Amazon и да събира относно поведението на потребителите.