Новият руски модул дестабилизира Международната космическа станция

Инцидентът доведе до поредното забавяне на програмата на Boeing

08:28 | 30 юли 2021
Обновен: 08:30 | 30 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка:NASA
Снимка:NASA

НАСА отложи пускането на капсулата Starliner на Boeing Co., след като Международната космическа станция (МКС) беше изместена от траекторията си след непланирано запалване на двигателите на новопристигналия руски модул "Наука".

Американската космическа агенция в четвъртък не определи нова дата за мисията, повторение на неуспешен тест от декември 2019 г., но целта е тя да се случи около 3 август.

Орбиталната лаборатория не е пострадала и никой от седемте членове на екипажа на борда не е наранен, обяви НАСА.

Boeing от години иска да покаже, че е готова да пренесе астронавти до космическата станция по програмата за търговски екипаж на американската агенция. Другият изпълнител на програмата на НАСА, Илон Мъск, Space Exploration Technologies Corp., е изпълнил три успешни мисии, превозващи членове на екипажа. 

Дори преди инцидента в четвъртък, графикът за истрелването на Starliner беше несигурен поради прогнозата за времето в петък във Флорида, с едва 50% шанс за благоприятни условия. Представители на НАСА заявиха тази седмица, че ще разчитат на 3 и 4 август като резервни дати за полет поради секретна операция, планирана за изстрелване от космическия център Кенеди в събота.

На МКС руските космонавти са работели по новия модул "Наука", за да интегрират неговите компютри със съществуващия сервизен модул "Звезда", когато е имало запалване на двигателите в 12:45 часа. източна часова зона. 

МКС лети по различни траектории, но непланираното запалване на двигателите създава проблеми с комуникацията и може да наруши производството на енергия, ако слънчевите панели на станцията са неправилно подредени. Това също може потенциално да доведе до твърде много топлина или студ в части от станцията, каза Монталбано.

Boeing Starliner

Ситуацията доведе до два периода на загуба на комуникация с космическия център "Джонсън" в Хюстън, общо 11 минути.

По време на инцидента руският модул "Звезда" е започнал да изпозлва своите собствени двигатели, за да противодейства на ефекта от модула "Наука", а впоследствие руските ръководители на полети използваха двигателите на товарен "Прогрес“, прикрепен към МКС, за да възстановят предишнаат траектория.

Контролерите на полети на "Роскосмос" преконфигурират двигателите Nauka, за да се избегне повторение на инцидента, съобщи НАСА. 

13-метровата 20-тонна Nauka по-рано беше прикрепена към задната част на орбиталната платформа, свързвайки се с другите основни руски сегменти на станцията.

Модулът трябваше да бъде изстрелян през 2007 г., но корабът претърпя многократни пропуски в графика, отчасти поради бюджетни трудности, но и защото инженерите срещнаха множество технически проблеми по време на разработката.

Дори след като излетя от космодрума Байконур в Казахстан преди седмица, той изпита проблеми със задвижването, които изискваха заобиколни решения от контролери в Москва.

В крайна сметка обаче се скачи с МКС на планираната дата.

Новият модул ще доведе до значително увеличаване на обитаемия обем за МКС със 70 кубически метра.

Космонавтите ще използват допълнителното пространство за провеждане на експерименти и за съхранение на товари. Те ще го използват и като зона за почивка, а на станцията вече ще има още една тоалетна за екипажа.

В допълнение, модулът носи голямо роботизирано рамо (ERA), доставено от Европейската космическа агенция (ESA).

Инцидентът с "Наука" идва точно когато Русия поставя под съмнение бъдещата си роля в проекта за МКС.

Москва наскоро предупреди за остарели части от техния хардуер в орбита и намекна, че страната може да се оттегли от станцията през 2025 г. Русия не проявява интерес за присъединяване към лунната мисия, ръководена от САЩ, известна като Gateway, която ще бъде сглобена по-късно това десетилетие.