Equinor и TotalEnergies са поредните фирми, напуснали петролния сектор на Венецуела

Действията идват на фона на американските санкции, целящи да принудят президента Николас Мадуро да слезе от власт

17:10 | 29 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Норвежкata Equinor и френскata TotalEnergies се договориха да продадат дяловете си във венецуелския проект Petrocedeno на звено на държавната петролна компания PDVSA, която ще стане едноличен собственик, съобщиха в четвъртък Equinor и правителството на Венецуела.

Това само добавя към изнасянето на чуждестранни фирми през последните години, докато енергийната индустрия на страната страда, коментира Bloomberg, която първа съобщи за новината.

Действията идват на фона на американските санкции, целящи да принудят президента Николас Мадуро да слезе от власт, които само усложняват способността на западните петролни компании да работят във Венецуела, която е член на ОПЕК.

Total и Equinor притежаваха съответно 30% и 10% в предприятието, което включва находище на суров петрол в петролния пояс на Ориноко и мощности, който превръщат суровината в експортни марки.

"След важни и хармонични преговори за придобиване на 100% от акциите на смесената компания Petrocedeno, Венецуела вече е едноличен собственик на една от най-мощните компании в Латинска Америка", се казва в съвместно изявление на PDVSA и петролното министерство.

Equinor каза, че транзакцията подкрепя "корпоративната стратегия за фокусиране на портфолиото върху международни области и приоритетни географии, където Equinor може да използва конкурентните си предимства".

Отделно TotalEnergies потвърди сделката и заяви, че това ще означава загуба от 1,38 милиарда долара за френската компания.

„Стратегията на TotalEnergies, одобрена от нейните акционери през май 2021 г., има за цел да насочи новите инвестиции в петрол към проекти с ниска въглеродна интензивност, което не съответства на проектите за разработка на тежък петрол в пояса на Ориноко“, казва Арно Бройлак, президент на Total за проучване и производство, в изявлението.

Total беше сред четирите най-големи международни производители на суров петрол във Венецуела в началото на века, като продукцията й се класира на второ място сред международните компании през 2007 г., според статистиката на PDVSA. След като покойният президент Уго Чавес експроприира петролните компании и промени договорите, Total беше една от няколкото чуждестранни фирми, които поддържаха дейността си в страната.

Дори след като САЩ наложиха санкции срещу петролната индустрия на Венецуела, предприятието в Petrocedeno продължи да бъде едно от най-производителните петролни находища в страната, дори когато общото производство спадна до нива, наблюдавани за последно през 40-те години на миналия век.

Petrocedeno произвеждаше около 14 000 барела на ден през май, според вътрешните документи на PDVSA, видяни от "Ройтерс", докато съвместните предприятия в пояса Ориноко, собственост на Chevron и китайската CNPC, произвеждаха повече от 50 000 барела на ден.

Това също е малка част от 100 000-те барела на ден, произвеждани през 2017 г., според Американската администрация за енергийна информация, в съответствие с общия срив на PDVSA след години на недостатъчни инвестиции и липса на поддръжка в кризисния петролен сектор на Венецуела.