Акциите в Китай продължиха спада след правителствените регулации

Проблемите в понеделник бяха подтикнати от нови правила, задържащи частния сектор за обучение на стойност 120 милиарда долара в Китай

09:17 | 27 юли 2021
Обновен: 09:28 | 27 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайските сини чипове и референтният индекс на Хонконг във вторник спаднаха до най-ниските си стойности за годината поради постоянни притеснения относно въздействието на по-строгото правителствено регулиране, докато нарастването на случаите на COVID-19 нанесе допълнителен удар по настроенията на пазарите.

Kитайският индекс на "сини чипове" CSI300 падна с 0,37%, удължавайки загубите от 3,2% в понеделник, със загуби във финансовия, потребителския сектор и недвижимия сектор.

Базовият индекс на Хонг Конг Hang Seng падна с 1,03% след спада от 4,1% през предходната сесия, а индексът Hang Seng China Enterprises спадна с 1,64%.

Паданията са широкообхватни, като подиндексът на финансовия сектор на CSI намалява с 1,36%, потребителският сектор намалява с 1,1%, индексът на недвижимите имоти с 2,95% по-нисък и подиндексът на здравеопазването намалява с 0,92%.

В Хонконг ИТ секторът падна с 4,7%, а индексът Hang Seng Tech падна с 3,17%, достигайки най-ниското си ниво досега.

Индексът Shanghai Composite успя да отбележи печалба, ръководен от енергийни компании и компании за производство на суровини, с 0,14% до 3,472,40 пункта.

Проблемите в понеделник бяха подтикнати от нови правила, задържащи частния сектор за обучение на стойност 120 милиарда долара в Китай, което доведе до срив на повече от 45% от акциите и нови регулаторни действия, насочени към технологиите и собствеността.

China shares

Акциите в образованието продължиха да се понижават, като New Oriental Education & Technology Group Co падна с 2,63%, като отчете спадът си през последните три сесии до близо 70%, докато индексът за образование на CSI спадна с 2,22%.

Анита Чу, анализатор в CCB International, заяви, че неблагоприятната регулаторна среда е оставила малко място за бизнес обрат.

„Ако окончателната версия на политиката прилича на сегашната си форма, ние предвиждаме най-лошия сценарий, при който съществуващите оператори от AST (преподаване след училище) ще бъдат принудени да отделят своите K9 AST операции от списъка, или ще има делистване заради приватизация "

В допълнение към по-широката загриженост относно икономическите перспективи, растежът на печалбата в китайските индустриални фирми се забави за четвърти пореден месец през юни, тъй като високите цени на суровините смалиха маржовете на фабриките.

Нарастването на случаите на силно заразния "делта" вариант на COVID-19, съсредоточени в източния град Нанкин, също предизвика безпокойство във вторник.