Европейският съюз предлага отлагане на оценката на Плана за възстановяване на Унгария

Преди да отпусне средствата за възстановяване, Съюзът иска да е сигурен, че върховенството на закона ще бъде спазено

19:33 | 26 юли 2021
Обновен: 19:48 | 26 юли 2021
Автор: Георги Карамфилов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз предлага още удължаване на срока за разглеждане на Плана за възстановяване на Унгария до края на септември, тъй като напрежението между Будапеща и Съюза продължава да се увеличава, пише Bloomberg.

"Оценката на плана за възстановяване и устойчивост е удължена и наистина Комисията предложи на унгарските власти и те да удължат крайния срок за оценка"

Това заяви еврокомисарят по икономиката Валдис Домбровскис пред репортери в понеделник.

Унгарският премиер Виктор Орбан е подложен на все по-голяма критика от ЕС, докато в това време се подготвя за парламентарните избори през следващата година. Европейската комисия вече отложи одобряването на Плана за възстановяване на Унгария, заявявайки, че не е постигнала достатъчно напредък в борбата с корупцията и потенциално заплашва навременното усвояване на милиарди евро финансиране. Отделно, Европейската комисия също е подала съдебен иск срещу унгарското законодателство, което разширява репресиите срещу правата на ЛГБТИ обществото.

Представител на унгарското правителство не отговори на молбата за коментар по темата. На въпрос дали може Орбан да продължи с тези действия и да плаща за мерките за възстановяване на страната от национални бюджет, а след това да поиска пари от Брюксел, Домбровскис заяви, че "на първо място, разбира се, планът трябва да бъде одобрен", за да се засили доверието в това, че тези мерки ще бъдат финансирани чрез плана за възстановяване.

Както Унгария, така и Полша бяха назовани в доклад на Комисията по-рано този месец, посочващ разширяващата се пропаст между популистките режими и в двете държави,както и демократичните стандарти на ЕС. Двете страни продължават да предизвикват "сериозна загриженост", след като редица нови правила ограничиха независимостта на съдилищата и съдиите. Това се казва в доклада за върховенството на закона в Съюза.

Документът засили призива на Комисията бързо да започне да използва наскоро спечелените правомощия за санкции за замразяване на финансирането, включително и помощта срещу ковид пандемията за държавите-членки.

ЕС може да започне да наказва нарушителите на законността тази година, като използва така наречения механизъм за подготовка, чрез който да замрази средствата от пакета си мерки за стимулиране на икономиката след пандемията, преди те да бъдат изплатени на дадена държава. Унгарското правителство може потенциално да загуби до 7,2 милиарда евро безвъзмездни средства от плана за възстановяване на ЕС.