Сработва ли британската стратегия? Пети пореден ден на спад на заразените

След няколко седмици на политически трусове Великобритания отчита спад на броя на новозаразените

16:33 | 26 юли 2021
Обновен: 16:34 | 26 юли 2021
Автор: Георги Карамфилов
Сработва ли британската стратегия? Пети пореден ден на спад на заразените

Обединеното кралство съобщи за спад в броя на новите случаи на коронавирус за пети пореден ден, което е потенциална победа за премиера Борис Джонсън след хаотичната седмица, породена от отмяната на ограниченията за пандемия.

Според английското Министерство на здравеопазването в неделя са съобщени общо 29 173 нови случая на инфекция, в сравнение с 31 795 дни по-рано. На 17 юли броят на новите случаи надхвърли 50 000, но оттогава има тенденция за спад.

Данните през следващите дни и седмици обаче ще бъдат от решаващо значение: на нощните клубове е позволено да отворят отново на 19 юли и всяко потенциално въздействие от това повторно отваряне все още може да доведе до увеличаване на броя на инфекциите. Министърът на здравеопазването Саджид Джавид предупреди по-рано, че броят на новите случаи може да достигне 100 000 на ден.

"Премиерът знае, че все още не сме излезли от задънената улица" 

Това заяви говорителят на Джонсън Джейми Дейвис пред репортери в понеделник. Той каза, че въздействието на последната отмяна на правилата срещу пандемията все още не е отразено в данните за случаите, въпреки че призна, че всяко намаляване на заразените е окуражаващо.

Правителството на Джонсън се стреми да насърчи връщането към нормален живот през лятото, като отхвърли правилата за социална дистанция и задължителното носене на маски. Британският премиер заяви, че сега е най-доброто време за смекчаване на ограниченията, тъй като по-голямата част от населението е получило и двете дози ваксина, а учениците са в лятна ваканция. Той каза, че би предпочел инфекциите да се увеличат сега, отколкото през есента и зимата, когато повече хора са на закрито, а Националната здравна служба изпитва по-голямо напрежение.

Намаляването на заразените е облекчение и за Джонсън след няколко политически трудни седмици. На датата на втората годишнина от мандата си той прекара в самоизолация след контакт с Джавид, който по-късно даде положителен резултат за вируса. Той също така получи множество критики за начина, по който се е справил с така наречения Pingdemic, при който важни части на икономиката са под напрежение поради изолацията на много работници.

Британската икономика ще бъде изправена пред удар от 6,3 милиарда долара от Pingdemic, според CEBR. В същото време проучване на YouGov, публикувано в събота, показа, че преднината на консерваторите на Джонсън пред опозиционната Лейбъристка партия е спаднала от 13 пункта до 4, което е най-тясната разлика между двете партии в проучване YouGov от февруари насам.