Русия може да нанесе „непредотвратима атака“, предупреди Путин

Думите на Путин са след инцидент в Черно море през юни, когато Русия заяви, че е изстреляла предупредителни изстрели и е хвърлила бомби по пътя на британски военен кораб

14:50 | 25 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Peter Klaunzer/Swiss Federal Office of Foreign Affairs/Bloomberg
Снимка: Peter Klaunzer/Swiss Federal Office of Foreign Affairs/Bloomberg

Руският флот може да открие всеки враг и да нанесе „непредотвратима атака“, ако е необходимо, заяви президентът Владимир Путин в неделя, седмици след като британски военен кораб разгневи Москва, преминавайки покрай полуостров Крим.

"Способни сме да открием всеки подводен, надводен, въздушен десант и, ако е необходимо, да нанесем безпрецедентен удар срещу него", каза Путин по време на парад на флота в Санкт Петербург.

Думите на Путин са след инцидент в Черно море през юни, когато Русия заяви, че е изстреляла предупредителни изстрели и е хвърлила бомби по пътя на британски военен кораб, за да го изгони от водите на Крим.

Великобритания отхвърли изказа на Русия за инцидента, като заяви, че смята, че всеки изстрел е предварително обявено руско "оръжейно учение" и че не са пуснати бомби.

Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г., но Великобритания и по-голямата част от света признават полуостров Черно море като част от Украйна, а не Русия.

Миналия месец Путин заяви, че Русия е могла да потопи британския военен кораб HMS Defender, обвинен в незаконно навлизане в териториалните води, без да започне Трета световна война и каза, че САЩ са изиграли роля в "провокацията".