Великобритания ще плаща за Covid в продължение на десетилетия

Сега държавният дълг на Обединеното кралство е над 2,2 трилиона британски лири

14:13 | 25 юли 2021
Обновен: 14:36 | 25 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Данъкоплатците във Великобритания ще поемат разходите за Covid "в продължение на десетилетия" са заключенията на два нови доклада на Комитета за публични сметки (PAC), които посочват, че реакцията на №10 на кризата е изложила данъкоплатците в Обединеното кралство на „значителни финансови рискове“.

В междупартийните доклади, публикувани в неделя, PAC заяви, че данъкоплатецът ще бъде изложен на „значителни финансови рискове за идните десетилетия“, като прогнозните разходи за правителствените мерки вече са достигнали 372 млрд. британски лири през май.

Сега държавният дълг на Обединеното кралство е над 2,2 трилиона британски лири, или около 99,7% от БВП - процент, който не се наблюдава от началото на 60-те години. Само през юни лихвите по дълга струват 8,7 млрд лири.

В един пример за бъдещи разходи на Covid, PAC казва, че данъкоплатците могат да бъдат отговорни за приблизително 26 милиарда британски лири лоши заеми от общо 92 милиарда заеми, гарантирани от правителството.

В доклада се казва: "Въпреки че признаваме, че е необходимо да се облекчат обичайните правила около решенията за големи разходи ... ние сме загрижени, че това създава сериозни рискове, които може да изискват управление в продължение на години."

Председателят на PAC Дам Мег Хилиър каза: "С ослепителни суми пари, похарчени за мерки на Covid досега, правителството трябва да е наясно сега, как ще се управлява това в бъдеще и за какъв период от време."