Ирландия се опитва да запази корпоративния си данък от 12,5%

Традиционните й съюзници се стремят да определят минимална глобална ставка от поне 15%

13:35 | 24 юли 2021
Обновен: 13:44 | 24 юли 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ирландия се бори да запази своята 12,5% корпоративна данъчна ставка, въпреки че повечето от традиционните й съюзници се стремят да определят минимална глобална ставка от поне 15%, пише Bloomberg.

Тази седмица министърът на финансите Паскал Донахю призова за обществен диалог, след като избра да се присъедини към шест други държави сред 139 участващи в преговори, които правят ревизия на международната данъчна система. Защо Ирландия е толкова обвързана със статута си на ниски данъци и какво може да се случи по-нататък, когато преговарящите преминат към финализиране на плана?

От колко време Ирландия има 12,5% корпоративна данъчна ставка?

От 2003 г. Ирландия отказва да повиши лихвения процент дори и под международния натиск, включително кампания, водена от бившия френски президент Никола Саркози по време на преговори за международното спасяване на страната през 2011 г.

Защо Ирландия не иска да прави промени?

Политиката работи. Ирландският корпоративен данък е доста под средния показател от около 23% в страните от Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това помага в убеждаването на компании като Google Inc. да преместят бизнеса си в Дъблин. В момента около 20% от служителите в Ирландия работят в чуждестранни мултинационални компании, пряко или косвено.

Преките чуждестранни инвестиции в Ирландия възлизат на повече от 400% от икономиката. Страната е сред най-привлекателните места за чуждестранни компании в Европа, според консултантската фирма Ernst & Young.

Правителството е на мнение, че е изложен на риск суверенитетът на държавата. Всяка държава трябва да може да определи своята собствена данъчна политика, казва то. Почти всяка основна ирландска политическа партия, включително лявата Sinn Fein, подкрепя корпоративния данък от 12,5%.

Колко важен е корпоративният данък за Ирландия?

Корпоративните данъци представляват около една пета от всички данъци през миналата година. Това не включва данък върху дохода, платен от чуждестранни компании, работещи в Ирландия.

Какво може да се случи?

Правителството в крайна сметка ще се присъедини към 15% минималната  глобална ставка, ако му се предоставят определени „гъвкавости“, съобщи този месец ирланският национален всекидневник Irish Examiner.

Възможно е обаче това да не е толкова просто. За някои в правителството данъчният дебат е възможност да изпратят послание до глобалните ръководители, че Ирландия подкрепя бизнеса си, като се решени да не правят промени в данъчната си политика възможно най-дълго. Засега единственото сигурно нещо, че Ирландия няма да промени политиката си в скоро време.