Китай отказа да сътрудничи за продължаване на разследването на произхода на вируса

Пекин смята, че теорията за изтичане на SARS-CoV-2 от лабораторията в Ухан противоречи на здравия разум

11:04 | 22 юли 2021
Обновен: 11:37 | 22 юли 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай отхвърли призива на Световната здравна организация (СЗО) за друго разследване за произхода на коронавируса, което включва проверка дали е изтекъл от лаборатория, като заяви, че няма доказателства за теорията и че тя се противопоставя на здравия разум, съобщава Bloomberg.

Най-вероятно патогенът е възникнал в животно, което го е предало на хората чрез междинен гостоприемник, настоя група британски високопоставени научни служители по време на брифинг в Пекин в четвъртък. Те похвалиха по-ранен доклад на СЗО, който е насочен главно към теорията за животните и призовава за световно търсене на генезиса на огнището, като същевременно казва, че хипотезата за изтичане на лаборатория е „изключително невъзможна“.

Лабораторията на Ухан, която е в центъра на спора, никога не е имала вируса“, каза Лианг Уаниан, епидемиолог, ръководил екипа от китайски експерти, работещи със СЗО.

„Няма нужда да влагаме повече ресурси в нови разследвания за теорията за изтичане от лаборатория“.

Конспиративни теории

Веднъж хипотезата за създаване на вируса в лаборатория в Ухан беше отхвърлена като конспиративна теория от противници на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, чиято администрация повдигна въпроса преди изборите през 2020 г. Впоследствие обаче тя започна да набира сила, тъй като учените поставиха под съмнение нежеланието на Китай да предостави достъп до първичния източник. Вниманието се увеличи, след усилията на някои вирусолози да направят вирусите по-силни, наречени „печалба от функция“, като някои световни лидери призоваха за по-задълбочена проверка.

Докато Китай последователно отхвърли лабораторната хипотеза, китайските служители дадоха ясен сигнал, че няма да се ангажират с разследването за произхода на вируса, ако теорията остане в сила. Досега това е най-силният натиск от страна на Китай към Световната здравна организация. 

„Планът за втората фаза на проучването на произхода съдържа език, който не зачита науката или здравия разум“, каза Зенг Исин, заместник-министър на Националната здравна комисия. „Няма да следваме такъв план“, добави още той. 

Алтернативни теории

Ловът за произхода на вируса е забулен в противоречия, като служители в Пекин и Вашингтон прокарват алтернативни теории за това как е възникнал патогенът.

През май американският президент Джо Байдън заяви, че американската разузнавателна общност е разделена по въпроса дали вирусът е възникнал от човешки контакт с животни или от лабораторна авария, като нареди да "удвоят усилията си" и да докладват до края на август. Този ход поднови подозренията, че вирусът може да е възникнал от лабораторията в Ухан.

Китайски служители заявиха, че са ангажирани да разкрият произхода на новия коронавирус, въпрос, който заслужава сериозно проучване и трябва да се основава на науката. Плановете на СЗО да превърне хипотезата за изтичане на лаборатория в приоритет за следващия етап на изследването показват „арогантност срещу науката“, смята Зенг.