IBM отчита второ поредно тримесечие на печалба заради облачните услуги

Облачните услуги отбелязват ръст от 13%, което спомага за увеличаване на общите приходи с 3,4%

14:16 | 20 юли 2021
Обновен: 14:18 | 20 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

IBM Corp. показа напредък в изпълнението на ангажимента на главния изпълнителен директор Арвинд Кришна за съживяване на растежа, като отчете второ поредно тримесечие на по-високи приходи, пише The Wall Street Journal.

Увеличението от 3,4%, най-голямата печалба на IBM от три години, идва, докато компанията претърпява обширни промени, включително планираното отделяне на някои от наследствените си IT дейности, които остават бизнеси за милиарди долари.

Приходите през второто тримесечие нараснаха до 18,75 млрд. долара, движени от секторите за облак, софтуер и услугите. Компанията отчете коригирана печалба от $2,33 на акция. 

Консенсус на анализаторите очаква продажби от 18,29 милиарда долара и коригирана печалба от 2,31 долара на акция, според FactSet.

„С отварянето на икономиката в много части на света много пазари и индустрии се връщат на правия път. Виждаме това в Северна Америка и в определени индустрии“, каза Кришна в понеделник.

Акциите на IBM нараснаха с 4,3% при търговия след работно време. Акциите са спечелили 10% през последните 12 месеца.

Настоящата икономика не е без предизвикателства за IBM и нейните конкуренти. "Води се война за таланти", каза финансовият шеф Джеймс Кавано, добавяйки, че компанията инвестира, за да отговори на своите кадрови нужди.

Когато Кришна пое управлението през април 2020 г., той обеща да възстанови растежа. Като част от тези усилия, IBM планира да отдели голяма част от своите информационно-технологични услуги, за да задълбочи участието на IBM в процъфтяващата сфера на облачните изчисления и изкуствения интелект, каза той. 

Разделянето с Kyndryl, което ще се намира в Ню Йорк, трябва да приключи до края на годината.

Облачни услуги

Операциите в областта на ИТ услугите, които IBM частично прекъсва, бяха от основно значение за стремежа на Лу Герстнер, когато той е бил главен изпълнителен директор през 90-те години, за да трансформира компанията от огромен технически гигант, фокусиран върху изчислителния хардуер, до основен играч в услугите, които процъфтяват по това време .

През последното тримесечие IBM регистрира 7 милиарда долара общи облачни приходи, което е 13% увеличение спрямо година по-рано. Компанията залага силно на концепция, наречена хибриден облак, където клиентите смесват използването на облачни изчислителни сървъри и по-традиционни офис базирани инструменти. 

Компанията заяви, че сега има над 3200 потребители на своя хибриден облак, почти четири пъти повече от броя, който е имала преди придобиването на доставчика на облачен софтуер Red Hat, каза Кришна.

IBM работи и за намаляване на дълговото си натоварване. Компанията заяви, че има 55,2 милиарда долара дълг в края на второто тримесечие и е изплатила 17,9 милиарда долара след приключване на сделката с Red Hat.

IBM проучва и потенциалната продажба на Watson Health. Отделът, който използва изкуствен интелект, за да помогне на болниците, застрахователите и производителите на лекарства да управляват данните си, някога е бил водеща инициатива за предшественика на Кришна, Джини Ромети. Въпреки това подразделението се оказа нерентабилно, твърдят запознати.

Кришна заяви, че компанията ще продължи да инвестира, за да подобри стратегията си. „Това включва придобивания, които укрепват нашето портфолио“, каза той.

Компанията също така заяви, че съкращава неопределен брой работни места. Структурните промени, които прави, и разделянето на ИТ дейностите са оказали 600 милиона долара въздействие върху парите през второто тримесечие, каза IBM.

Кавано добави, че нарастването на кибератаките предизвика интерес към услугите. „С ускоряването на атаките за киберсигурност клиентите все повече търсят модернизирани платформи за сигурност, за да откриват и реагират на рансъмуер и други атаки“, каза той.