Netflix планира да включи видеоигри в платформата си

Американската компания си поставя за цел да започне да предлага видеоигри още през следващата година

16:32 | 15 юли 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Netflix Inc. отбеляза първия си голям ход отвъд телевизионните предавания и филми, като планира експанзия във видеоигрите и нае бивш изпълнителен директор на Electronic Arts Inc. и Facebook Inc., който да ръководи процеса, пише Bloomberg.

Майк Верду ще се присъедини към Netflix като вицепрезидент по разработване на игри, подчинен на главния оперативен директор Грег Питърс, съобщиха от компанията в сряда. По-рано Верду беше вицепрезидент на Facebook, отговарящ за разработването на игри и друго съдържание за очилата за виртуална реалност Oculus.

Netflix си поставя за цел да започне да предлага видеоигри на платформата си още през следващата година, според човек, запознат със ситуацията. Игрите ще се появят заедно с текущите програми като нов програмен жанр - подобно на това, което Netflix направи с документални филми и стендъп комедиите. В момента компанията не планира да таксува допълнително за съдържанието, според същия източник.

Акциите на Netflix спечелиха 3,3% до 566 долара в края на търговията, след като Bloomberg съобщи новината. Акциите бележат ръст с 1,3% за тази година.

Netflix търси начини да продължи да се разраства, особено на по-наситени пазари като САЩ. Това включва разработване на програми за деца, както и отваряне на онлайн магазин за продажба на стоки. Компанията се представя далеч по-добре от други стрийминг конкуренти като Disney + или HBO Max, но добави по-малко абонати от очакваното през последното си тримесечие.

Включването на видеоигри на платформата ще бъде един от най-смелите ходове на американската компания досега. При Верду компанията ще има изпълнителен директор, който е работил по популярни мобилни игри в Electronic Arts, включително заглавия във франчайзите Sims, Plants vs. Zombies и Star Wars. Той също така е бил главен творчески директор на Zynga Inc. между 2009 и 2012 г.

През следващите месеци Netflix ще изгради своя игрален екип. Компанията вече е започнала да търси позиции, свързани с разработването на игри, на своя уебсайт.

Геймингът е още една възможност за Netflix да привлекат нови клиенти, а също така да предлагат нещо, което никой от преките конкуренти в момента не предлага. Walt Disney Co., WarnerMedia на AT&T Inc. и Amazon.com Inc. имат достъп до спорт на живо, но нямат игри в рамките на основните си видео услуги.

В крайна сметка този ход може да улесни Netflix да оправдае увеличението на цените през следващите години. Игрите служат и за подпомагане на пазара на съществуващи шоу програми. Много от по-големите технологични компании предлагат опции за гейминг в допълнение към своите видео услуги. Apple Inc. има платформа, наречена Arcade за игри, както и услуга TV + за оригинални видео проекти, но се таксува допълнително за игрите.

„Това е естествено продължение на стратегията за съдържание на Netflix", смята Гийта Ранганатан, BI медиен анализатор.

“Въпреки че може да не генерира много допълнителни приходи, това ще помогне за задълбочаване на ангажираността и ще увеличи привлекателността и ценовата сила на услугата. Не очаквайте обаче това да е повратна точка, но все пак показва, че компанията ще проучи нови формати, за да увеличи времето, прекарано в платформата".