Подкрепеният от Гейтс климатичен фонд инвестира в технология за изолация на сгради

Целта е да се предотврати изтичането на топъл и студен въздух, намаляване на сметките за комунални услуги и консумация на енергия

17:40 | 22 юни 2021
Обновен: 18:42 | 22 юни 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Компания с технология за по-добра изолация на сгради събра 22 милиона долара от Breakthrough Energy Ventures, фонд, подкрепен от съоснователя на Microsoft Corp. Бил Гейтс, който инвестира в климатични решения, съобщава Bloomberg.

Базираната в Охайо Aeroseal LLC помага за подобряване на енергийната ефективност в домовете и офисите, като инжектира мъгла от уплътнителни частици в покривите и въздуховодите, които могат да покрият пукнатини и дупки, големи около 1 см. Целта е да се предотврати изтичането на топъл и студен въздух, намаляване на сметките за комунални услуги и консумация на енергия.

„Малките течове са голяма работа“, казва основателят Марк Модера. Професорът от Калифорнийския университет Дейвис реши да се съсредоточи върху проблема, след като участва в експерименти в лабораторията „Лорънс Бъркли“, които показаха, че включването на климатика е довело до утрояване на обменния въздух в една къща поради течащи въздуховоди.

Според данни на Министерството на енергетиката домовете и сградите консумират около 40% от енергията в САЩ и повече от половината от мощността на средния дом отива в охлаждащи или отоплителни помещения. Подобряването на ефективността в сградите е един от най-ефективните начини за намаляване на емисиите на парникови газове, които затоплят планетата. САЩ и Европейският съюз планират да инвестират милиарди в обновяване на стари сгради, като част от плановете си за стимулиране след пандемия.

„Ние виждаме нашите технологии като градивни елементи за домове с нулева енергия“, каза главният изпълнителен директор на Aeroseal Амит Гупта. Строителите не са склонни да строят енергийно ефективни проекти, защото това увеличава разходите им, без съществено да увеличава стойностите на имотите, добави още той.

Aeroseal се опитва да промени това, като предоставя евтино и лесно решение. Технологията на компанията се основава на прости химикали, които се превръщат в малки частици, които могат да носят във въздуховода или стаята. Когато има теч, пътуващият въздух води до внезапна промяна на посоката (поради разлика в налягането), разполагайки частици около теча. Тъй като все повече такива частици се утаяват, течът бързо се запечатва.