Руски компании предлагат на служителите си автомобили след ваксинация

Щедрата инициатива помогна да се увеличи процентът на ваксинираните служители в големите компании в страната

12:42 | 22 юни 2021
Обновен: 13:23 | 22 юни 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руските индустриални гиганти са изправени пред трета вълна от инфекции с Covid-19, която заплашва да подкопае икономическото възстановяване. Единственият им начин за оцеляване е чрез груповия имунитет, пише Bloomberg, поради което прибягват до алтернативни методи.

Руската компания за добив на диаманти Алроса предлага на ваксираните си служители безплатен снегомобил и лек автомобили. Минните компании Evraz и Северстал ги вписват в лотарии за парични и други награди, докато Магнитогорския металургичен комбинат предлага допълнителен почивен ден след ваксинация. ФосАгро позволява на служителите да спечелят платени пътувания до курорти, където всички разходи са покрити.

Щедрата инициатива помогна да се увеличи процентът на ваксинираните служители в големите компании в страната. Това обаче показва границите на корпоративната политика за преодоляване на неспособността на правителството да убеди хората, че ваксините, разработени в страната, са безопасни. Ниският темп на ваксиниране допринесе за нови огнища на Covid-19, които през последните 5 месеца повишиха броя на заразените.

„Корпоративните усилия са страхотни, но те доказват, че без да се популяризират ваксините, много хора ще се въздържат от това да се ваксинират“, каза Денис Волков, директор на независимия социологически център „Левада център“.

Корпоративният тласък е значителен, тъй като Русия остава доминирана от големи компании, като близо половината от руснаците в трудоспособна възраст са наети в средния и големия бизнес, според държавната статистическа агенция.

Бавен темп на ваксинация

По-бавният темп на ваксинация показва, че обхватът "не е бил толкова ефективен, колкото бихме искали", каза в петък пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Руските компании бяха ранни поддръжници на ваксината Sputnik V. Тъй като доставките стават все по-широко достъпни, мнозина предлагат безплатна ваксинация на работните места за служителите и техните семейства. Само 12% от руснаците са получили първата доза от ваксината в национален мащаб. Президентът Владимир Путин призова най-малко 60% от руснаците да имат имунитет до есента, ниво, към което САЩ и голяма част от Западна Европа вече се приближават.