Виетнам въведе национални правила за поведение в социалните медии

Не е известно до каква степен решението е правно обвързващо или как ще бъде изпълнено

13:21 | 19 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Linh Pham/Bloomberg
Снимка: Linh Pham/Bloomberg

Виетнам въведе национални насоки за поведението в социалните медии в петък, които насърчават хората да публикуват положително съдържание за югоизточната азиатска държава и изискват държавните служители да докладват за „противоречива информация“ на своите началници, предаде „Ройтерс“.

Кодексът забранява публикации, които нарушават закона и "засягат интересите на държавата" и се прилага за държавни организации, компании за социални медии и всички техни потребители във Виетнам.

„Потребителите на социалните медии се насърчават да популяризират красотата на виетнамските пейзажи, хора и култура и да разпространяват добри истории за добри хора“, гласи кодексът, който се съдържа в решение на министерството на информацията от 17 юни.

Не е известно до каква степен решението е правно обвързващо или как ще бъде изпълнено.

Управляващата комунистическа партия във Виетнам толерира малко критики, запазва строг контрол над медиите и през последните години води политика на засилени репресии срещу дисиденти и активисти, някои от които излежават продължителни просъди в затвора за публикации във Facebook и YouTube.

През ноември миналата година „Ройтерс“ съобщи, че виетнамските власти са заплашили да спрат Facebook в страната, ако компанията не се подчини на натиска на правителството да цензурира повече местно политическо съдържание в платформата.

Виетнам е основен пазар за Facebook, който обслужва около 60 милиона потребители в страната и генерира приходи от близо 1 милиард долара, според запознати източници.

Новият кодекс изисква доставчиците на социални медии във Виетнам да "вземат мерки спрямо потребителите в съответствие с виетнамското законодателство", когато органите поискат да се премахне съдържание от техните платформи.

Кодексът насърчава потребителите на социални медии да създават акаунти, използвайки истинската си самоличност, да споделят информация от официални източници и да избягват публикуването на съдържание, което нарушава закона, съдържа лош език или рекламира незаконни услуги.

През януари потребителите на виетнамските социални медии използваха фалшиви метеорологични доклади и футболни резултати като творческо средство за обсъждане на споровете между ръководството на комунистическата партия след официална забрана за спекулации преди конгреса на партията.