Ивестититори от Китай и ОАЕ вложиха $12,4 млрд в инфраструктурата на Saudi Aramco

Консорциумът е воден от американската фирма EIG Global Energy Partners LLC

12:13 | 19 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайският фонд „Пътят на коприната“ и саудитската „Hassana Investment Co.“ се присъединиха към група, инвестираща 12,4 млрд. долара в нефтопроводите на Saudi Aramco, съобщава Investor.bg

Консорциумът, воден от американската фирма EIG Global Energy Partners LLC, вече е сключил сделка за придобиване на 49% дял от Aramco Oil Pipelines Co., ново дъщерно дружество, съобщават от консорциума.

Групата включва държавния фонд за инвестиции на Абу Даби Mubadala Investment Co. и Samsung Asset Management.

Абу Даби е столицата на Обединените арабски емирства и заедно със Саудитска Арабия е ключов член на Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК), напомня Bloomberg.

Дъщерното дружество ще има права за 25-годишни тарифни плащания за петрол, транспортиран през тръбопроводната мрежа на Aramco. Компанията ще запази собствеността върху останалите 51% от акциите.

Aramco може да се надява да събере пари от подобна структурирана сделка за своите тръбопроводи като част от план за продажба на несъществени активи, казват запознати. Средствата биха помогнали на компанията да поддържа годишен дивидент от 75 млрд. долара, повечето от които отиват при правителството.

Повече може да прочете на страницата на Investor.bg