Китай отваря стратегическите си запаси от метали, за да успокои цените

Китайските фабрични цени през май се повишиха с най-бързия си годишен темп от над 12 години насам

18:47 | 16 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай обяви плановете си да пусне на пазара индустриални метали от националните си резерви, за да ограничи цените на суровините, което според някои анализатори би могло да бъде първият подобен ход от десетилетие на най-големия потребител на метали в света, предаде "Ройтерс".

Националната администрация за хранителни и стратегически резерви заяви на своя уебсайт, че ще пусне на партиди мед, алуминий и цинк на фирми за преработка и производство на цветни продукти "в близко бъдеще" чрез публичен търг.

Известието дойде, докато Пекин се бори със скока на цените на металите тази година, подхранван от постпандемичното икономическо възстановяване, голяма глобална ликвидност и спекулативни покупки, които са намалили маржа на производителите. 

Китайските фабрични цени през май се повишиха с най-бързия си годишен темп от над 12 години насам поради скока на цените на суровините, което намали маржа на печалбата на фирмите и подчерта глобалния ценови натиск. 

Имаше спрекулации за подобен ход, преди той да бъде потвърден от правителството, като Citigroup заяви в понеделник, че това може да бъде част от „усилията за предприемане на мерки срещу поскъпването на суровините чрез управление на пазарните очаквания и възпиране на спекулантите, a не продиктувано от нужда да се разрешава физически недостиг на материали". 

По данни на Citigroup последното отваряне на стратегическите запаси на Китай - което не включваше мед - е било през ноември 2010 г. 

Повечето неблагородни метали се търгуваха много по-ниско в следобедната азиатска сесия в сряда.

Цени метали

Бенчмаркът на лондонски мед достигна рекордно високо ниво от 10 747,50 долара за тон през май, като се увеличи с повече от 60% от март миналата година, когато коронавирусът намали търсенето. 

Шанхайският алуминий достигна най-високата си стойност от 2010 г. насам през май, докато цинкът скочи до най-високата си стойност от 2007 г. насам.

"Китайските власти се опитват да подпомогнат маржовете в тяхната производствена индустрия, тъй като им е трудно да прехвърлят тези разходи на крайните потребители", каза брокерът на стоки Анна Стаблум в Marex Spectron.

В изявлението на администрацията не се съдържат подробности за количествата метал, които ще бъдат продадени, тръжния процес или кои производители ще могат да наддават.

Citigroup изчислява, че в момента държавните резерви на Китай възлизат на 2 милиона тона мед, 800 000 тона алуминий и 350 000 тона цинк, въз основа на минали danni за покупки и продажби.

„Очакванията ни са продажбата на алуминий и цинк да бъде около 2% от годишното търсене на Китай, т.е. около 770 000 тона алуминий и 140 000 тона цинк, а количествата мед да бъдат минимални“, казват от Citigroup.


Анализатори и търговци смятат, че пазарите на метали вече са оценили някои продажби от китайските резерви.

"Все още обаче нямаме информация за размера на тези продажби и това определено ще продължи да тежи на тези пазари", добави Стаблум.