JPMorgan пазят $500 млрд в очакване на по-високи лихви

Изпълнителният директор на банката очаква и ръст на инфлацията

16:45 | 15 юни 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Банковият гигант JPMorgan разполага с около половин трилион долара в кеш, които чака да инвестира при по-високи лихви през следващите месеци, вместо да купува ценни книжа в момента.

„Очакваме лихвите да останат ниски за още известно време; Федереалният резерв ни каза това“, каза Джейми Даймън, изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co по време на събитието Morgan Stanley U.S. Financial Services Conference.

Планът цели да позиционира банката по такъв начин, че да повиши доходността ѝ както от краткосрочни, така и от дългосрочни ценни книжа.
„Очаквам да видим по-високи лихвени проценти и ръст на инфлацията“, добави Даймън.

Доходността по 10-годишните ДКЦ се покачи с 3.7 базисни пункта в понеделник до 1.499%, което е доста под пика за годината от 1.749% през март, но все още около 60 пункта по-високо спрямо предходната година.

Очаква се Федералният резерв да обяви актуализация в политиката си спрямо лихвите тази сряда, като инвеститорите следят как ще се реагира на признаците на повишаваща се инфлация в последните месеци и дисбаланса в пазара на труда по време на възстановяването от ковид пандемията.

Много икономисти прогнозират, че от Фед ще изчакат до есента, за да видят как пазарът на труда ще реагира на инфлацията.