Китай ще бъде посочен като риск за НАТО за първи път

Съюзът иска да работи с Пекин „по въпроси като изменението на климата, контрола на оръжията

15:45 | 14 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Гаризонът на Китайската армия в Хонконг. Снимка:  Paul Yeung/Bloomberg
Гаризонът на Китайската армия в Хонконг. Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Лидерите на НАТО се очаква да излязат с обща позиция, че Китай представлява риск за сигурността, след годишната среща на върха в Брюксел. Това ще е първият път, когато традиционно ориентираният срещу Русия военен съюз ще заяви, че трябва да отговори на нарастващата мощ на Пекин.

Джейк Съливан, американският съветник по националната сигурност, каза преди срещата, на която ще присъства президентът Джо Байдън, че Китай „ще участва в комюникето по-стабилно, отколкото сме виждали досега“, предаде „Ройтерс“.

Високопоставеният служител на Белия дом заяви, че НАТО ще има роля в развитието на споделен военен капацитет в отговор на Китай, „включително в ядрената сфера“, ще участва в обмена на информация и ще действа като „форум за демократични ценности“.

НАТО, основан през 1949 г. в началото на студената война, е създаден, за да отговори на Съветския съюз, а в последно време и на Русия, докато Китай рядко е създавал сериозна загриженост за сигурността на неговите членове до момента.

Байдън иска да създаде международни блокове от демократични нации, които да действат като противовес на авторитарната система на Китай и неговата бързо развиваща се икономическа и военна мощ, а темата беше и на дневен ред на срещата на Г-7 през уикенда.

„През последните няколко години има все по-голямо признание, че имаме нови предизвикателства“, каза Байдън малко след пристигането му в Брюксел. „Имаме Русия, която действа по начин, който не е в съответствие с това, което се надявахме, и имаме Китай.“

Други страни подчертаха значението на постигането на баланс. Борис Джонсън, министър-председателят на Великобритания, каза при пристигането си на срещата: „Мисля, че когато става въпрос за Китай, не мисля, че някой около масата днес иска да влезе в нова студена война“, предаде Bloomberg.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, заяви, че е важно да се работи с Пекин „по въпроси като изменението на климата, контрола на оръжията“. Но, добави той, „военното натрупване в Китай, нарастващото влияние и поведение също създават някои предизвикателства пред нашата сигурност“.

Лидерите на Г-7 разкритикуваха Пекин за правата на човека в региона на Синцзян, призоваха Хонконг да запази висока степен на автономия и поискаха пълно разследване на произхода на коронавируса в Китай.

Посолството на Китай в Лондон заяви, че подобни споменавания на Синцзян, Хонконг и Тайван са изкривили фактите и са разкрили „зловещите намерения на няколко държави като САЩ“. 

Столтенберг каза още, че отношенията на алианса с Русия са в „най-ниската си точка от края на студената война“. Той обвини „агресивните действия“ на Русия за влошаването на отношенията в началото на еднодневната среща на върха, на която Байдън ще присъства за първи път от встъпването му в длъжност.

Членовете на алианса се надяваха на силна декларация за подкрепа на НАТО от Байдън след няколко години, през които Доналд Тръмп заплаши да се оттегли от съюза през 2018 г. и напусна срещата през 2019 г.

„НАТО е изключително важен за интересите на САЩ сам по себе си“, каза Байдън при срещата си със Столтенберг. Президентът описа член 5 на НАТО, съгласно който въоръжена атака срещу един член се счита за атака срещу всички тях, като „свещено задължение“.

Той добави: „Искам НАТО да знае, че Америка е тук.“

В неделя вечерта Съливан каза, че Байдън ще подчертае, че САЩ са се ангажирали отново със 72-годишния военен съюз.

Посланието на президента към други лидери ще бъде „Съединените щати разглеждат НАТО като основата за нашата сигурност - не само в евроатлантическия, но и в световен мащаб - и че ние ще бъдем там за нашите съюзници. Ние ще пазим гърбовете им точно както те са пазили нашите гърбове. "

Един особен проблем, който ще бъде разгледан на срещата, е нарастващата киберзаплаха на Кремъл – Русия организира нови шпионски операции в последно време и си затваря очите за престъпни банди, ангажирани в онлайн изнудване.

Очаква се членовете на алианса да се споразумеят за нова стратегия за киберсигурност в отговор и да се съгласят за първи път да си помагат в случай на „значими кибератаки“, отразяващи задължението на НАТО за колективна отбрана в традиционната военна сфера, залегнало в член 5.