Националистът Нафтали Бенет свали Нетаняху от власт в Израел

Нетаняху, най-изявеният израелски политик от своето поколение, обеща, че скоро ще се върне на власт

22:06 | 13 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Националистът Нафтали Бенет свали Нетаняху от власт в Израел

12-годишният мандат на Бенямин Нетаняху като министър-председател на Израел завърши в неделя, след като парламентът одобри ново "правителство на промяната", водено от националиста Нафтали Бенет, предаде "Ройтерс".

Отивайки в опозиция, 71-годишният Нетаняху, най-изявеният израелски политик от своето поколение, обеща, че скоро ще се върне на власт.

По време на шумна сесия, в която десните и ултраортодоксални поддръжници на Нетаняху викаха „срам“ и „лъжец“ към Бенет, парламентът гласува доверие на новата администрация с мнозинство от едва 60-59.

Бившият министър на отбраната и високотехнологичен милионер Бенет трябва да положи клетва скоро след гласуването.

Неговият съюз включва за първи път в историята на Израел партия, която представлява 21%-то арабско малцинство на страната. Бенет е първият открито религиозен премиер на Израел, макар както негови критици, така и застъпници да изтъкват, че обичайно не е заставал зад ключови каузи на религиозните гласоподаватели.

С малко общи черти, с изключение на желанието за прекратяване на ерата на Нетаняху и излизане от политическата задънена улица, довела до четири неубедителни избори за две години, коалицията от леви, центристки, десни и арабски партии вероятно ще бъде крехка.

Бенет, който някога бе съюзник и министър на Нетаняху, имаше едва 7 от 120 депутатски места в Кнесета с блока си "Ямина", но успя да стане един от двамата балансьори, като до последно отказваше да застане зад десния съюз около Нетаняху и партията му "Ликуд" или т. нар. блок на промяната, който искаше смяна на премиера, свързван със скандали и изправен пред процес за корупция и злоупотреба с доверие.

Най-дългогодишният лидер на Израел, Нетаняху беше министър-председател от 2009 г. насам, като има още един мандат от 1996 г. до 1999 г. Но той беше отслабен от многократните си неуспехи да постигне победа на изборите от 2019 г. насам и от продължаващия процес за корупция, в който той отрича всякакви неправомерни действия.

Съгласно коалиционната сделка Бенет ще бъде заменен като министър-председател от 57-годишния центрист Яир Лапид през 2023 г.

Новото правителство, сформирано след неубедителните избори на 23 март, планира до голяма степен да избегне мащабни ходове по международни въпроси като политиката към палестинците и да се съсредоточи върху вътрешните реформи.

Палестинците не бяха развълнувани от смяната на администрацията, прогнозирайки, че Бенет ще следва същата дясна програма като Нетаняху.