Лондон иска компромис за търговията към Северна Ирландия

От своя страна ЕС настоява за спазване на договореностите

17:20 | 12 юни 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън заяви в събота, че иска "прагматизъм и компромис от всички страни", за да разреши спор с Европейския съюз относно търговията след Брекзит в Северна Ирландия, предава БГНЕС.

Джонсън "изрази увереност в позицията на Великобритания" по поставения от френския президент въпрос, след като европейските лидери призоваха Великобритания да "изпълни договореното" в сделката за Брекзит, съобщи АФП. За пореден път Джонсън демонстрира незачитане на подписаните договорености с Брюксел.

Малко по-рано през деня ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет, Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, заявиха, че има "пълно единство на ЕС" относно необходимостта да "приложим това, за което се договорихме".

Раздорът около т. нар. Протокол за Северна Ирландия, договорен отделно от споразумението за развод за Брекзит, предизвика демонстрационната среща на върха на Г-7 в Корнуол.

The New York Times съобщава, че президентът Джо Байдън е наредил на американски дипломати да укорят Лондон за заплаха за мира в провинцията на Обединеното кралство, като не осъществява гранични проверки.

Макрон също не пожали Обединеното кралство и заяви, че "не е сериозно да искаме да преразгледаме през месец юли това, което финализирахме след години на работа през декември".

"Вярвам в силата на договорите. Вярвам в сериозността. Нищо не подлежи на предоговаряне. Всичко е приложимо", каза той в Париж в четвъртък.

Великобритания нееднократно призовава за по-голяма гъвкавост и прагматизъм от ЕС, предвид белязаното от насилие минало на Северна Ирландия и нейния крехък настоящ мир.

Според протокола трябва да се извършват проверки на стоки, пристигащи в Северна Ирландия от останалата част на Великобритания - Англия, Шотландия и Уелс. Това е за да се избегне влизането на неконтролирани стоки в европейския единен пазар и митническия съюз, които Обединеното кралство напусна тази година, чрез съседката на Северна Ирландия, държава членка на ЕС Ирландия.

Но пробританските юнионистки общности в Северна Ирландия са против протокола, като твърдят, че проверките забиват клин между провинцията и останалата част на Великобритания.