Евролидерите са готови за търговска война с Великобритания

Причината - влошаването на отношенията между Обединеното кралство и ЕС

11:30 | 12 юни 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските лидери ще предупредят британския премиер Борис Джонсън за готовността си да започнат търговска война с Великобритания. Тази тема ще бъде повдигната в кулоарите на срещата на върха на Г-7, която се откри в петък в Корнуол, съобщи The Times.

Според информация на изданието, по време на лични срещи с ръководителя на британското правителство както ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, така и германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон имат намерение да засегнат темата.

Причината за влошаване на отношенията между Великобритания и ЕС е трудната ситуация, която се разви около протокола за Северна Ирландия, сключен в рамките на споразумението за Брекзит.

Великобритания декларира готовността си да преразгледа едностранно една от разпоредбите на документа, за да предотврати прекъсванията в доставките на храни за Северна Ирландия.

ЕС от своя страна е готов да отговори на подобна стъпка с търговски санкции, а опитите на страните да намерят решение, което да е приемливо за Лондон и Брюксел, все още не са дали резултат.