Инвеститори, представящи се за Илон Мъск, печелят милиони от криптоизмами

Измамниците спечелили над 2 милиона долара

20:00 | 18 май 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Криптоизмамниците, представящи се за Илон Мъск са спечелили над 2 млн. долара само за шест месеца, казва Американската служба за защита на потребителите, пише BBC.

В Федералната търговска комисия (FTC) са постъпили 7000 жалби от хора, които са загубили общо повече от 80м долара (£ 56.6m) в криптографски измами от октомври 2020 г..

Такива измами често започват като инвестиционни съвети в онлайн публикации. Тези „съвети“ примамват хората към фалшиви инвестиционни уебсайтове.

Измамниците често се представят за добре познати личности в Twitter, като копират снимките на профила си и избират потребителски имена, много подобни на тези в истинските акаунти.

След това публикуват отговори на популярни туитове, направени от истинската знаменитост, за да прикачат съобщенията си в Twitter.

FTC заяви, че хората, представящи се за Мъск, са спечелили над 2 милиона долара за шестте месеца от октомври насам.

Създаването на фалшиви профили противоречи на политиката на Twitter срещу измамни акаунти, но според уебсайта за технически новини The Verge , "модераторите на Twitter се борят да овладеят дейността".

Понякога измамниците избират да прибегнат до хакерските си таланти, вместо директно да се представят за конкретните личности.

Миналият юли Мъск, Джо Байдън, Барак Обама и Кание Уест бяха сред видни фигури, нарочени от хакери в Twitter, което бе очевидна измама с биткойни.

Източник: BBC

Често тези „измами с раздаване“ са насочени към последователите на Мъск и други видни фигури.

FTC заяви, че престъпниците печелят пари и от онлайн измами с романтични връзки. Потребителите на възраст между 20 и 49 години са повече от пет пъти по-склонни да бъдат измамени от по-възрастните групи, според изследването.

За да помогне на хората да избягват измами с криптовалути, FTC изготви набор от насоки, базирани на опита с измамниците:

  • гарантираната възвръщаемост винаги е фалшива
  • такива са и обещанията за лесни пари
  • измамниците често правят големи обещания без да дават подробности или обяснения
  • препоръките знаменитости лесно се фалшифицират
  • бъдете изключително предпазливи към всеки, който ви моли да платите с банков превод или карта, тези преводи на практика са невъзможни за възстановяване