Поскъпване на самолетните билети и забрана на кратките полети, ако Бербок стане канцлер

Аналена Бербок от Зелената партия ще поиска драстично да поскъпнат полетите на авиокомпаниите, ако стане канцлер

18:17 | 17 май 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Аналена Бербок, кандидатът на германските Зелени за канцлер, изисква по-силно данъчно облагане на полетите на авиокомпаниите и премахване на кратките полети, съобщават от БГНЕС.

Бербок, която има големи шансове да стане канцлер след изборите през септември, заяви пред „Билд“, че "не е честно да се субсидира керосина с парите от данъците, докато пътуването на дълги разстояния с железопътен транспорт е скъпо, особено в праймтайма".

По този начин Бербок възнамерява да се бори с изменението на климата. Според нея "дъмпинговите цени" на полетите на авиокомпаниите увреждат климата.

Кандидатът на Зелените е права, пише централното издание „Ройтлингер“. „Не може да бъде значително по-евтино да се лети от Щутгарт до Берлин, отколкото да се пътува с влак. Подобно е и със супер офертите за полети до дестинациите от градския или островния туризъм. За защитата на климата това има същия ефект като тениските, които се продават за две евро. Всичко е толкова евтино, но гилдията получава пари от другаде", пише вестникът.

По различен начин представя нещата „Фолксцайтунг“: „Бербок твърде много опростява нещата. Тя се оплаква, че семейните пътувания с влак са твърде скъпи по време на празниците, макар че това спасява климата, докато в същото време може да лети до Майорка за 29 евро. Никой не може да отрече, че летенето е по-вредно за околната среда от пътуването с влак. Вярно е също така, че в много случаи в Германия или Европа билетът за влак се оказва по-скъп от самолетния билет. Но освен специални оферти, като правило самолетните билети не са евтини - железопътната линия е твърде скъпа", коментират от Лайпцигер Фолксцайтунг.

Берлинският „Цайтунг“ също е остър в критиките си. Вестникът пише, че Бербок "насърчава същите страхове като политиците от крайната десница, които наричат Зелените „партия на забраните". Според това тълкуване защитата на климата означава само забрани и нищо друго, коментират още от медията.

Аналена Бербок води Зелените на парламентарните избори през септември. Според последните социологически проучвания, Зелените и Християндемократите се радват на 25%  подкрепа от германското общество. Следват ги социалдемократите с 15%, Алтернатива за Германия и либералите 11% и Левицата 8%.