ЕС и САЩ са се разбрали за митата върху стоманата и алуминия

Става въпрос за мита, който е започнал през 2018г. по време на управлението на Доналд Тръмп

11:03 | 15 май 2021
Обновен: 12:05 | 15 май 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Администрацията на американския президент Джо Байдън ще обяви, че е постигнала примирие в спора си с Европейския съюз за митата върху металите. Това означава, че някои емблематични продукти от САЩ, като бърбъна например, ще бъдат пощадени от удвояване на налозите за внос в блока от следващия месец, съобщават от Investor.bg

Резолюция може да бъде обявена още в понеделник, посочват източници на Bloomberg, които са пожелали анонимност.

Става въпрос за наболелия спор около двустранните мита, започнал през 2018 г. по време на тогавашния американски президент Доналд Тръмп, когато неговата администрация въведе налози върху стоманата и алуминия заради опасения за националната сигурност. ЕС отвърна на мярката и от 1 юни трябва да влезе в сила удвояване на митата за редица вносни стоки от САЩ до 50%.

В рамките на споразумението с администрацията на Байдън ЕС няма да увеличава митата и двете страни ще започнат диалог за свръхкапацитета при стоманата, посочват запознатите.

В миналото Брюксел предлагаше да се премахнат всички мита между двете страни за шест месеца, докато текат преговори за дълготрайно решение.

Според източниците се водят преговори за евентуалното пълно премахване на митата, но все още няма готовност това да стане.

Още по темата четете на Investor.bg