Израел се подготвя за наземна офанзива срещу ивицата Газа

Премиерът Бенямин Нетаняху предупреди, че предстои продължителна кампания

08:30 | 14 май 2021
Обновен: 09:11 | 14 май 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Израелските въздушни и сухопътни военни части предприемат сухопътна инвазия срещу управляваната от Хамас ивица Газа, пренебрегвайки международните призиви за деескалация, след като четиридневни въздушни бомбардировки не успяха да спрат най-тежкия ракетен обстрел по Израел, пише Bloomberg.

Премиерът Бенямин Нетаняху предупреди, че предстои продължителна кампания. В петък напрежението ескалира с разполагането на военни самолети, танкове и артилерийски огън. Това е най-смъртоносният конфликт от седем години между Израел и Палестина.

Проблеми се очертаха и на друг фронт, след като три ракети, изстреляни от Ливан, се разбиха в Средиземно море край северното крайбрежие на Израел късно в сряда, отваряйки втори военен фронт с подкрепяните от Иран ливански бойци от Хизбула.

„Казах, че ще накараме Хамас да плати висока цена“, написа Нетаняху във Facebook.

„Ще продължим да го правим с голяма сила. Тази кампания ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо".

В четвъртък броят на загиналите се повиши. Убити са над 100 палестинци и седем израелци, а стотици сгради в Газа са в руини. Дипломатически представители от Египет, който традиционно участва в прекратяването на насилието между Израел и Газа, пристигнаха, за да разговарят с двете страни като част от по-широки международни усилия за прекратяване на конфликта. В неделя Съветът за сигурност на ООН е планирал спешно заседание.

Боевете избухнаха в понеделник, когато съперници на Нетаняху, най-дългогодишният служещ премиер на страната, се опитваха да сформират правителство, за да го отстранят от власт. Израелският премиер се спаси, когато решаващ потенциален партньор се оттегли от преговорите за коалиция, изтъквайки като главна причина сблъсъците.

Има опасност конфликтът да се разрасне във война, която може да привлече други регионални играчи. "Ще отнеме повече време за възстановяване на спокойствието", каза Нетаняху в четвъртък, докато военните бяха упълномощени да повикат още 9000 резервисти и започнаха да се подготвят за евентуална сухопътна инвазия.