Смесването на ваксините на Astra и Pfizer увеличава страничните ефекти като умора и главоболие

Проучването е в ранна фаза, като все още не може да се установи каква е защитата вследствие на комбинирането на двете ваксини

15:30 | 13 май 2021
Обновен: 15:42 | 13 май 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Смесването на дози от ваксините на AstraZeneca и Pfizer увеличава страничните ефекти на пациентите като умора и главоболие. Това показва проучванев ранна фаза, което все още не може да установи каква е защитата вследствие на комбинирането на двете ваксини, пише Bloomberg.

Хората, които са получили първа доза от ваксината на AstraZeneca и втора доза от тази на Pfizer, четири седмици по-късно - съобщават за по-краткотрайни странични ефекти, повечето от които леки, съобщават изследователи от Оксфордския университет в медицинското списание The Lancet. Същите ефекти са наблюдавани и в обратния ред – първа доза с Pfizer, втора с AstraZeneca.

Изследователи и служители в областта на общественото здраве изследват стратегии като смесване на две различни ваксини, тъй като много държави с ниски и средни доходи се опитват да разберат как да се справят с недостига им. Сигурността, че комбинирането на различни видове ваксини е безопасно и ефективно, ще улесни правителствата да използват своите останали дози.

Във Франция на хората, които са получили първа доза ваксина Astra, преди правителството да я ограничи за по-възрастните пациенти, се предлага ваксината, разработена от Pfizer и BioNTech за втората им инжекция.

„Това е наистина интригуващо откритие и не е нещо, което непременно очаквахме“, каза Матю Снейп, професор по педиатрия и ваксинология в Оксфорд, който ръководи проучването.

„Дали това ще е свързано с добра защита срещу вируса, все още не знаем. Ще открием тези резултати след няколко седмици".