Италия настоява ЕС да рестартира отношенията си с Китай с акцент върху равнопоставеността

Брюксел желае отношенията с Пекин да бъдат базирани на реципрочност в области като достъп до пазара и правилата за държавна помощ

20:06 | 11 май 2021
Обновен: 20:06 | 11 май 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз иска по-балансирани отношения с Китай, които да включват реципрочност в области като достъпа до пазара и правилата за държавна помощ, според висш италиански правителствен служител, цитиран от Bloomberg.

"ЕС в момента размишлява върху отношенията си с Китай", заяви Винченцо Амендола, заместник-секретар по европейските въпроси в кабинета на премиера Марио Драги, в днешно интервю за Bloomberg TV. „Мисля, че това е положителен ход, а не както в миналото, когато всичко се основаваше на износ и търговия“, коментира още той.

Драги беше в челните редици на неотдавнашното втвърдяване на позицията на ЕС към Китай в тясно съответствие с американската администрация на президента Джо Байдън.

ЕС замрази ратификацията на инвестиционно споразумение с Пекин, след като бяха наложени санкции срещу официални представители на фона на дипломатическия сблъсък заради предполагаеми нарушения на човешките права. Блокът очерта и стратегия за противодействие на финансираните от държавата китайски поглъщания, след като правителството на Драги блокира едно подобно придобиване.

Амендола допълни,  че ЕС преразглежда отношенията си с Китай, за да гарантира, че те са взаимни, от правни стандарти до правила за конкуренция и държавна подкрепа за частни компании. Това „за съжаление“ не винаги е било така в близкото минало, добави още той.

„Европа е глобален актьор“, каза Амендола, посочвайки, че „ЕС желае хората, които използват нашите правила за европейския пазар, също трябва да бъдат реципрочни по отношение на начина, по който ги прилагат“.