Създателят на Diesel си поставя за цел да обедини модния сектор в Италия

Ренцо Росо има за задача да утвърди марката Made in Italy

11:32 | 8 май 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основателят на компанията Diesel си е поставил за цел да убеди много малки модни играчи в Италия, че оцеляването им зависи от съвместната работа, пише Bloomberg.

Някои малки компании „няма да могат да се справят с разходите за дигитално развитие и няма да могат да сключат сделка с големи онлайн платформи“, каза в интервю Ренцо Росо, 65-годишният основател на Diesel. По думите му някои модни компании ще трябва да приемат партньорства и тези съюзи ще им дадат видимостта, която никога преди не са имали“.

Росо наскоро беше назначен за делегат на бизнес организацията Confindustria с мандат да утвърди марката Made in Italy, която е гръбнакът на луксозната индустрия. Предизвикателство ще бъде да убедени италианските модни предприемачи да работят заедно.

Въпреки че се гордее с впечатляващ набор от известни марки Италия няма голям национален шампион в луксозния сектор за разлика от Франция, която има доминиращи компании като LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton и Kering. Това е сред причините емблематични италиански марки да бъдат закупувани от чуждестранни играчи. Сега Росо е оптимист, че предприетите стъпки могат да помогнат на някои от тези компании да останат в италиански ръце.

Правителството на министър-председателя Марио Драги също може да бъде по-отворено от предишните администрации за оказване на подкрепа на сектора. Министърът на икономическото развитие Джанкарло Джорджети заяви, че Рим може да разшири така наречената защита на "Златната сила" - държавни мерки за блокиране или управление на чуждестранната собственост върху стратегическия бизнес - върху автомобилния и стоманодобивния сектор, подхранвайки спекулациите, че компаниите, продаващи маркови стоки, могат да бъдат следващите в списъка.

Потребителите все повече искат устойчиви продукти“, казва още Росо. Според него бизнес партньорства и сливания могат да помогнат, тъй като много малки компании няма да могат да си позволят този преход.