Джеф Безос продаде акции на Amazon тази седмица за близо 5 млрд. долара

Безос продава сравнително малки количества акции за милиарди долари

09:44 | 8 май 2021
Обновен: 09:44 | 8 май 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Джеф Безос продаде акции на Amazon на стойност близо 5 млрд. долара тази седмица, като това е станала на два пъти за по 2.4 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Безос е продал 739 032 акции по предварително изготвен план за търговия, показва уведомление към Комисията за ценни книжа и борси в САЩ, само няколко дни, след като милиардерът се разпореди с подобно количество акции. По-рано тази седмица Безос заяви, че планира да продаде 2 млн. акции.

Най-богатият човек в света продължава да държи повече от 10% от Amazon, която е основният източник на богатството му на стойност 192,1 милиарда долара, показва индексът на милиардерите Bloomberg.

Петнадесет години, след като Amazon стана публична компания през 1997 г., Безос продаде около една пета от онлайн търговеца за около 2 милиарда долара. Стойността на неговия дял нарасна до такава степен през последните години, че вече може да продава сравнително малки количества акции за милиарди долари. Миналата година той се освободи от акции на стойност над 10 милиарда долара.

Миналата година акциите на Amazon поскъпнаха със 76%, след като пандемията от Covid-19 насърчи хората да използват онлайн пазаруване. Книжата на компанията отчитат ръст в цената си с 1,1% от началото на тази година.

Основателят на Amazon е използвал продажби на акции, за да финансира ракетната компания Blue Origin, докато задели 10 милиарда долара за Bezos Earth Fund, за да помогне за противодействие на ефектите от изменението на климата.

Безос очаква и доставка на суперяхта, построена в Холандия, която ще бъде дълга 127 метра (417 фута) с няколко палуби и три огромни мачти.

Най-големият удар по богатството на Безос дойде след развода му с Макензи Скот, която получи 4% дял в Amazon.