Медта поскъпва до рекордни стойности заради оптимизма на пазарите

Залагането, че възстановяването ще продължава, стимулира ръстовете на стоковите пазари

13:27 | 7 май 2021
Обновен: 13:28 | 7 май 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Медта поскъпва до рекордно високи стойности, тъй като оптимизмът около глобалното възстановяване от пандемията стимулира ръстовете на стоковите пазари, съобщава Bloomberg. 

Металът, възприеман като показател за икономическото развитие, е в центъра на ралито, което задвижва суровините от дървен материал до желязна руда до многогодишни върхове или рекорди. 

Стимулите и разпространението на ваксини подхранват перспективите за съживяване на търсенето, което ще затрудни доставките, докато решаващата роля на медта в прехода на зелена енергия е в основата на по-дългосрочните ръстове.

"Трудно е да се предвиди, че цените на медта ще се обърнат на фона на настоящия възходящ тренд“, каза Джи Сианфей, анализатор в Guotai Junan Futures.

Медта се

Големите банки и други трейдъри като Trafigura Group публикуваа списък с високи ценови цели, като последната прогнозира, че медта ще достигне 15 000 долара на тон през следващото десетилетие, тъй като декарбонизацията води до по-голямо потребление. В същото време пандемията е нарушила търговските потоци в краткосрочен план и липсата на инвестиции в рудници ще се окаже недостатъчна за предлагането на пазара, за да се отговори на търсенето.

И все пак поскъповането на суровините предизвиква страхове от инфлация и възникват въпроси около необходимостта от отговор от страна на централните банки. Въпреки че представители от Федералния резерв твърдят, че увеличението на разходите е временно, някои фирми вече обявяват, че ще трябва да повишат цените.

Медта поскъпва с 2% до 10 289 долара на Лондонската метална борса, след като преди това беше търгувана на 10 226,50 долара  в Хонконг. Тази година цените на медта са се увеличили с повече от 30%, а спрямо дъното от през март миналата година скокът е над 2 пъти.

Тази тенденция не засяга само медта. Цените на стоманата в Азия и Северна Америка също нарастват, желязната руда е на рекордно ниво от над 200 долара за тон, докато миньорите се борят да се справят с безумния темп на потребление, а калайът достигна 30 000 долара за първи път от десетилетие. Bloomberg Commodity Spot Index скочи до най-високото си ниво от 2011 г. насам, тъй като залаганията за продължаващ растеж повишават търсенето, докато лошото време вреди на перспективите за реколта.

Пандемията стимулира

Съществуват рискове за ралито, особено ако настоящият силен период на производство започне да намалява. В Китай, който е най-големият потребител, се появяват признаци, че високите цени на медта започват да се отразяват негативно и властите се ангажират да стабилизират цените на суровините.

Китайският внос на медна руда намалява през април спрямо предходния месец, според данните на митниците, публикувани в петък. Някои производители и крайни потребители забавят производството или намаляват сроковете за доставка след повишаване на разходите, заяви миналата седмица Shanghai Metals Marke.

Според Bank of America глобалният пазар на мед ще стигне до дефицит тази година, когато търсенето скочи с 6%.

Предлагайки промяна на цените, долната камара на Чили в четвъртък одобри мярка, която ще въведе данъци върху продажбите на мед, потенциално създавайки обща тежест от над 80% - или почти двойно повече от съседната Перу и части от Канада. Това рискува да забави инвестициите в страната, която представлява повече от една четвърт от глобалното предлагане.

По-общо казано, капиталовите разходи за добив на мед се очаква да се увеличат само незначително тази година - до 16,2 млрд. долара от 15,2 млрд. долара през 2020 г. - и да останат около това ниво през следващите две години, прогнозират от Australia & New Zealand Banking Group .

„Пазарът на мед, какъвто е в момента, не е подготвен за тази среда на търсене“, пишат анализатори на Goldman Sachs Group, включително Никълъс Сноудън в доклад миналия месец. Според тях комбинацията от нарастващо търсене и неравномерно предлагане засилва текущите условия на дефицит и предвещава големи дефицити от средата на десетилетието.