Европейските компании ще похарчат 150 млрд. евро за обратно изкупуване на акции през следващата година

Това е скок с 25% от средното ниво от 120 милиарда евро за петте години преди пандемията

11:49 | 30 април 2021
Обновен: 12:02 | 30 април 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Страхът и предпазливостта е европейските заседателни зали може да избледняват, тъй като увеличаването на обратните изкупувания показва нарастващата увереност, че повечето пари могат да бъдат върнати на акционерите, пише Bloomberg.

Sините чипове, включително LVMH, L’Oreal SA и BP, обявяват големи изкупувания, a стратезите на Societe Generale изчисляват, че европейските компании ще похарчат 150 милиарда евро (180 милиарда долара) за изкупуване на собствени акции през следващата година. Това е скок с 25% от средното ниво от 120 милиарда евро за петте години преди пандемията.

И SocGen не са единствените, които правят подобни оценки.

"Очакваме рязко да нарасне активността в Европа по отношение на обратното изкупуване", пишат в бележка в сряда стратезите на Morgan Stanley, включително Рос Макдоналд и Греъм Секер.

Парите по балансите на европейските компании се увеличиха миналата година, тъй като компаниите направиха превантивно съкращаване на разходите, потърсиха държавна подкрепа, а на банките им беше забранено да изплащат дивиденти. Резултатът беше натрупването на средства, а това засили натиска върху ръководителите да възобновят преразпределението.

Има и друг по нетрадиционен индикатор, че има промяна в нагласите. При компаниите в индекса Stoxx Europe 600 споменаванията за обратно изкупуване и дивиденти се увеличиха през последните две тримесечия в сравнение с година по-рано.

„Повече изкупувания биха били значителен положителен сигнал за европейските акции като цяло“, посочват от Morgan Stanley. Стратезите добавиха, че подобна промяна вероятно ще привлече световните и американските инвеститори да се ангажират отново с региона.

Обявени обратни

Обявени големи обратни изкупувания в Европа от март. Таблица: Bloomberg