Зелените изпревариха блока на Меркел в социологическо проучване за Bild

Шансовете на Аналена Бербок от Зелените да победи свои конкуренти нарастват

14:27 | 25 април 2021
Обновен: 14:27 | 25 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германската опозиционна Зелена партия изпревари ръководения от християндемократите консервативен блок на канцлера Ангела Меркел в социологическо проучване, след като формацията номинира Аналена Бербок за свой кандидат-канцлер на федералните избори на 26 септември, предава Bloomberg.

Зелените спечелиха шест процентни пункта до подкрепа от 28% тази седмица в анкета на компанията за проучване на общественото мнение Kantar, изготвено за неделния Bild am Sonntag. Това е най-високият дял за Зелените в седмичното проучване на Kantar. Подкрепата за Християндемократическия съюз (ХДС) и неговата баварска сестра Християнсоциалния съюз (ХСС) спадна с два пункта до 27%.

Последната анкета проследява номинацията на Бербок, излъчена от Зелените, и Армин Лашет - от консервативния блок. Социалдемократите (СПД), настоящият коалиционен партньор на Меркел, загубиха две точки до 13%, най-ниското ниво в проучванията на Kantar от август 2019 г.

„През последните дни Зелените успяха да спечелят подкрепата на избиратели от ХДС/ХСС, СДП, Левицата, но и на тези, които се въздържат от гласуване“, заяви анкетьорът на Kantar Торстен Шнайдер-Хаасе в Bild. 

„Те засягат проблеми, които в момента са популярни. Нещо повече, Аналена Бербок се възползва от слабостите на двамата си конкуренти".

Докато германците не избират пряко кой ще застане на канцлерския пост, Бeрбок би победила своите конкуренти в подобно трипосочно състезание, според друга анкета, осигурявайки си 30% от гласовете. Кандидатът на СПД Олаф Шолц, понастоящем вицеканцлер и финансов министър, ще получи 20-процентна подкрепа, а Лашет - 18%, посочва Bild, позовавайки се на анкета на INSA, също изготвена по поръчка от вестника.

Kantar е анкетирала 1225 души между 15 и 21 април, а INSA - 1000 души на 23 април, съобщи Bild am Sonntag.