Марио Драги очаква парите от ЕС да повишат БВП на Италия с 3,6%

По-голямата част от парите на ЕС за Италия ще отидат за дигитализация и преход към зелени технологии

19:55 | 23 април 2021
Обновен: 19:55 | 23 април 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Премиерът Марио Драги ще се опита да рестартира италианската икономика чрез план, основан на около 200 милиарда евро (241 милиарда щатски долара) финансиране от Европейския съюз, като по-голямата част от парите ще бъдат отпуснати за дигитализация и преход към зелени технологии, пише Bloomberg.

Планът включва също големи инвестиции във високоскоростни железници. Финансирането ще е от фонда за възстановяване на ЕС от пандемията.

Премиерът представи подробен документ в обем 320 страници. Според него средствата от Европейският съюз ще повишат брутния вътрешен продукт на страната с 3,6%, а заетостта с поне 3 процентни пункта до 2026 г. Подробният план трябва да е финализиран до другата седмица.

Планът ще бъде подкрепен и с 30 милиарда евро в допълнение от самата Италия, като общите ресурси ще достигнат 221,5 милиарда евро. Програмата предвижда 38% от финансирането за зелени и 25% за цифрови проекти, както е по изискванията на ЕС.

Голяма част от разходите са предвидени и за инфраструктура, модернизиране и разширяване на железопътната система на Италия. Около 40% от ресурсите на плана са предназначени за южните региони.

Ето и как са разпределени средствата:

- Дигитализация, иновации, конкурентоспособност, култура: 43,6 милиарда евро (+6,1 милиарда евро);

- Зелен преход: 57,5 ​​милиарда евро (+11,7 милиарда евро);

- Инфраструктура: 25,3 милиарда евро (+6,1 милиарда евро);

- Образование и научни изследвания: 31,6 милиарда евро;

- Социално подпомагане: 17,9 милиарда евро (+3,3 милиарда евро);

- Здравеопазване: 15,6 милиарда евро (2,9 милиарда евро);

Политическите партии в Италия избраха Драги да застане начело на правителство на национално единство по-рано тази година в опит да извадят страната от най-дълбоката рецесия след Втората световна война. Италия е една от най-тежко засегнатите от пандемията европейски държави, като икономиката ѝ се сви с 8,9% през миналата година заради многобройните локдауни.

Правителството е взело решение за облекчаване на мерките през следващата седмица, като ще възстанови свободното движение между регионите, а на места ще могат да се отварят баровете и ресторантите, но само на открито.

До момента Италия е ваксинирала напълно само около 9% от населението си. Целта на страната беше да ваксинира по 500 000 души на ден - до този момент обаче това е непостижимо, тъй като желаещите са прекалено малко.