Лагард: ЕЦБ не обсъжда отмяна на пандемичните стимули

Според гуверньора на централната банка подобни действия биха били прибързани

17:56 | 22 април 2021
Обновен: 18:02 | 22 април 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че институцията не обсъжда поетапната отмяна на пандемичните стимули, въпреки че наблюдава признаци на подобрение в икономиката, пише Bloomberg.

Макар да отбеляза, че средносрочните рискове за икономиката са балансирани, Лагард отрече всякакви предположния за намаляване на стимулите, описвайки идеята като "прибързана".

„Икономическите данни, проучвания и високите показатели предполагат, че активността може и да се е свила отново през първото тримесечие на тази година, но пък върви към възобновяване през второто тримесечие“, каза Лагард в четвъртък. 

Управителният съвет на централната запази непроменен размера на пандемичната програма за изкупуване на облигации на ниво от 1,85 трилиона евро (2,23 трилиона долара) по-рано в четвъртък, потвърждавайки, че покупките ще се движат с настоящия темп през това тримесечие. Централните банкери също така запазиха депозитната лихва на -0,5% и се ангажираха да продължат дългосрочните заеми за банки, за да поддържат потока от кредити към бизнеса и домакинствата.

„Като цяло, въпреки че рисковете, свързани с перспективите за растеж в еврозоната в близко бъдеще продължават да са в посока надолу, средносрочните остават по-балансирани“, коментира Лагард.

ЕЦБ значително засили покупките на активи миналия месец, за да ограничи последиците от разпродажбата на държавни облигации, предизвикана от бързото икономическо възстановяване на САЩ от пандемията на коронавируса. 

Междувременно Европейският съюз ускори значително кампанията си за ваксинации през последните седмици, улеснявайки пътя към икономическото възстановяване, което се очаква през втората половина на годината. 

„В перспектива напредъкът във ваксинационните кампании трябва да позволи постепенно облекчаване на мерките, проправяйки пътя към едно стабилно възстановяване на икономическата активност през 2021 г.“, каза Лагард.