Собствениците на Lego планират нова инвестиция в намаляването на пластмасови отпадъци

Проектът разглежда и идеи като „нова технология за производство на алтернативи на пластмасата

17:47 | 20 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Собствениците милиардери на Lego са готови да пренасочат по-голямата част от богатството си в начинания, като измислят нови начини как да намалят излишъка от пластмаса по екологични начини, пише Bloomberg.

Kirkbi, която контролира активи на стойност около 20 млрд. долара от името на семейството зад производителя на играчки Lego, търси поне един нов пластмасов проект, в който да инвестира през тази година. Това се случва след първото тестване на пазара през 2020 г. с покупката на дял от Quantafuel AS, норвежка компания, която трансформира старата пластмаса в енергия.

В интервю главният инвестиционен директор Томас Лау Шлайхер посочи пластмасовите отпадъци като ключова област в проекта. Той разглежда и идеи като „нова технология за производство на алтернативи на пластмасата“, добави още директора.

Kirkbi се председателства от внука на основателя на Legо, който е и един от най-богатите хора на Дания със състояние от 7,3 милиарда долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg. През последните години той предостави повече контрол над Kirkbi на трите си деца, които пък от своя страна имат лично състояние на стойност от около 7,1 милиарда долара.

Семейният фонд Lego подчертава ангажимента си за борба с пластмасовите отпадъци със създаването на ново портфолио за такива инвестиции, наречено Circular Plastic.

Шлайхер казва, че няма връзка между инвестициите на Kirkbi в района и собственото използване на пластмаса от Lego в производството му. Компанията, която произвежда почти 100 000 тона пластмасови части всяка година в конструктори си, се опитва да разработи продукт, използващ възобновяеми материали на растителна основа като от захарна тръстика, например.

Инвестицията на Kirkbi в Quantafuel вече се е изплатила, като стойността на нейния дял почти се е удвоила след инвестициите й през юни от около 26 милиона долара. Шлайхер каза, че Kirkbi е съгласен да подкрепи Quantafuel, ако има нужда от набиране на нов капитал.

Междувременно печалбата от общите инвестиции във фонда е спаднала с 62% през миналата година. Това е въпреки рекордните резултати на Lego, които допринесоха за по-голямата част от възвръщаемостта на Kirkbi. Но някои други големи инвестиции донесоха загуби. Акциите на доставчика на услуги за почистване и офис услуги ISS A / S, в който Kirkbi държи около 17%, поевтиняха с 34% през 2020 г.

Сега проектът се стреми към закупуването на много повече "екологични" активи на фона на признаци, че секторът също генерира здравословна възвръщаемост. Шлайхер заяви, че Kirkbi също иска да инвестира повече в слънчева и вятърна енергия в допълнение към 1,3 милиарда долара, които вече са предвидени за областта. Но цените скочиха заради интереса на все повече инвеститори.

Поради това Kirkbi търси да влезе в потенциални инвестиции по-рано във веригата на стойността, както направи с Adapture Renewables, която едновременно разработва, изгражда и притежава паркове със слънчева енергия.

„Често ни се е струвало доста трудно да участваме в търговете, където този тип акции се продават на много високи цени“, каза още Шлайхер, допълвайки, че в момента в тази сфера се изливат много пари.