Covid отне 3 млн. живота, тежестта се пренася към бедните страни

Различията в имунизацията представляват заплаха за света

14:10 | 17 април 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Неумолимият темп на нарастване на смъртните случаи, причинени от пандемията от Covid-19, продължава въпреки глобалните усилия за ваксинация и сега все повече тази тежест се понася от най-бедните страни в света, пише Bloomberg.

Повече от 3 милиона живота са загубени в резултат на новия коронавирус, възникнал през 2019 г., като последните 1 милион регистрирани смъртни случая идват дори по-бързо от първите два. Отне около 8,5 месеца след първия смъртен случай в Китай, за да се достигне до 1 млн. случая и само още 3,5 месеца, за да се достигне втория милион.

Броят на починалите, премина 3 млн. души в събота, показват данни на университета Johns Hopkins, само около три месеца от преминаването на границата от 2 млн. души на 15 януари. Ускореното нарастване на смъртните случаи, заедно с нарастващия брой новозаразени в световен мащаб намаляват надеждата, че краят на пандемията ще дойде с по-широкото разпространение на ваксините.

Броят на

Броят на починалите от Covid-19 нараства по-бързо от преди. Графика: Bloomberg

Реалният брой на починалите от Covid-19 вероятно е дори по-голям от 3 млн. поради недостатъчното и неравномерното събиране на данни от целия свят.

Мрачната статистика подчертава все по-големите различия в борбата с пандемията, включително с различния достъп до ваксини. Докато смъртността в САЩ и в части на Европа до голяма степен се е забавила благодарение на въвеждането на ваксини, които обещават връщане към някакво подобие на нормален живот, в развиващият се свят, и по-специално в Бразилия, нараства броят на жертвите.

Пет района в света в момента допринасят за около половината от последния 1 млн. смъртни случая. Делът на САЩ е 18% от случаите в целия свят, което все още е най-високият дял.

Смъртността обаче нараства в по-малко богатите части на света, включително тези, които се борят за достъп до ваксини. Сред последния 1 млн. смъртни случаи делът на Бразилия се увеличава с 9,5 процентни пункта в сравнение с предишния 1 млн. починали, следван от Мексико и Перу.

Пет страни

Пет страни допринасят за половината от последния 1 млн. смъртни случаи. Графика: Bloomberg

Делът на смъртните случаи от общия брой намалява за страни като Индия, Иран, Аржентина. В развитите страни като Италия, САЩ, Франция и Белгия приносът към общата смъртност в последния 1 млн. случаи също отчита спад.

Данните подчертават необходимостта от имунизации по света. Около 40% от приложените ваксини срещу Covid-19 са отишли при хора в 27 богати държави, които съставляват само 11% от световното население, показват данни на Bloomberg Vaccine Tracker.

Различията в имунизацията представляват заплаха за света. Колкото повече коронавирусът се разпространява неконтролируемо, толкова повече възможности има за развитие на опасни мутации. Някои съществуващи ваксини вече се оказаха по-малко ефективни срещу нови варианти като този от Южна Африка. Шансът мутация да навлезе в държава с високо ниво на умунизация и да предизвика друга вълна от Covid не може да бъде отхвърлен.