САЩ освободиха Швейцария и Виетнам от стигмата "валутен манипулатор"

Китай, Тайланд, Индия, Япония, Южна Корея, Германия, Италия, Сингапур и Малайзия остават в списъка за наблюдение на Министерството на финансите

18:44 | 16 април 2021
Обновен: 18:44 | 16 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ се въздържаха да определят търговските си партньори като валутни манипулатори в първия доклад за валутната политика на администрацията на Байдън, въпреки че Швейцария, Тайван и Виетнам задоволяват критериите, предава Bloomberg.

Американското министерство на финансите заяви в петък, че тези три икономики отговарят на критериите за валутен манипулатор, включително и по отношение на голям търговски излишък със САЩ, но американската администрация посочи, че има „недостатъчно доказателства“, за да стигне до заключението, че трите търговски партньори са показали намерение да „предотвратяват ефективен баланс на корекции на плащанията или изграждане на нелоялно конкурентно предимство в международната търговия“, за да бъда класифицирани като такива.

Служител на Министерството на финансите заяви пред репортери, че решението да не се определи която и да е страна за валутен манипулатор не трябва да се разглежда като смесено послание. През декември последният доклад, изготвен при президента Доналд Тръмп, определи Швейцария и Виетнам като валутни манипулатори.

Новите оценки сигнализират, че администрацията на Байдън приема не толкова конфронтационен подход към международната валутна политика, след като администрацията на Тръмп постави стигмата на Китай и други страни, което от своя страна се оказа неефективно и предизвика опасения за политизация.

САЩ признаха, че безпрецедентният характер на въздействие на пандемията върху световната икономика доведе до "креативни" политически реакции от страна на правителствата и централните банки. Поради тази причина Министерството на финансите заяви, че търси по-задълбочено разбиране на валутните действия на Швейцария в Тайван и Виетнам, за да определи дали техните интервенции са извършени с „намерението“ да си изградят нелоялно търговско предимство или пък това е просто техният отговор на кризата.

Списък за наблюдение

Република Ирландия и Мексико бяха добавени към списъка за наблюдение на Министерството на финансите, което означава, че отговарят на два от трите критерия. Министерството на финансите продължава да държи в списъка Китай, Тайланд, Индия, Япония, Южна Корея, Германия, Италия, Сингапур и Малайзия.

Финансовото министерство на САЩ заяви, че "провалът" на Китай да бъде по-прозрачен по отношение на дейностите на държавните банки, изисква внимателно наблюдение. Тези банки могат да въздействат на валутните пазари с официални насоки поради близките си взаимоотношения с Китайската народна банка.

Американските критерии за валутен манипулатор:

- Излишък по текущата сметка със САЩ, еквивалентен на 2% от БВП;

- Двустранен търговски излишък от поне 20 милиарда долара; 

- Валутни интервенции в размер на най-малко 2% от БВП на страната.

Министерството на финансите работи неуморно, за да адресира усилията на чуждестранните икономики в изкуственото манипулиране на валутите им, което поставя американските работници в неравностойно и неизгодно положение“, заяви американският министър на финансите Джанет Йелен в изявление, придружаващо доклада.

Стигмата "валутен манипулатор" не носи със себе си конкретни или непосредствени последици освен краткосрочните пазарни въздействия. Но законът изисква президентската администрация да се ангажира с търговските си партньори за преодоляване на установен дисбаланс на обменния курс. Санкции, включително изключване от правителствени договори в САЩ, могат да бъдат приложени след една година, ако етикетът не бъде премахнат.

Доларовият индекс на Bloomberg остана на ниско равнище през деня след публикуването на доклада, като зелените пари поевтиняват с около 0,3% спрямо швейцарския франк. Офшорните китайски юани (CNH) отбелязват минимално поскъпване през деня, докато едномесечните форуърдни договори в щатски долари спрямо тайванския долар рязко се повишиха след новината.

По време на ерата на Тръмп Министерството на финансите внезапно определи Китай за валутен манипулатор в средата на 2019 г. извън обичайния график на публикуване на тези доклади, само за да премахне стигмата пет месеца по-късно, за да спечели отстъпки в търговска сделка.

Швейцарската централна

Швейцарската централна банка е похарчила 110 млрд. франка във валутни интервенции през изминалата година. Графика: Bloomberg

Швейцарските власти отрекоха обвинението за валутна манипулация и продължиха програмата си по изкупуване на чуждестранни валути като част от продължителна кампания за борба с дефлацията чрез отрицателни лихвени проценти и валутна интервенция.

По-рано този месец Международният валутен фонд даде на Швейцарската централна банка зелена светлина по отношение на нейните покупки на чуждестранна валута, като същевременно препоръча на централните банкери да последват колегите си с преглед на стратегията.

Швейцарската централна банка е похарчила 110 млрд. франка (120 млрд. долара) във валутни интервенции през 2020 г.

САЩ преместиха Тайван от списъка си за наблюдение в отделен списък на онези страни, които отговарят и на трите критерия за изкривяваща валутна политика. Както при Швейцария и Виетнам, държавните служители на Министерството на финансите заявиха, че Тайван отговаря на критериите, заложени в закон от 2015 г., при това с голяма разлика от прага, но отказаха да назоват страната като „манипулатор“ съгласно свързания закон от 1988 г.

Централната банка на Тайван призна, че се намесва на валутните пазари, за да намали ръстовете на тайванската валута спрямо долара. Ежедневните усилия за стабилизиране на тайванския долар започнаха сериозно през юни 2020 г. до септември. Оттогава изглежда, че банката се справя с поскъпването на валутата.

Гуверньорът на банката Ян Чън Лон заяви през март, че САЩ вероятно ще определи Тайван като валутен манипулатор, но не очаква сериозно отрицателно въздействие върху местната икономика предвид силното търсене на полупроводници в САЩ. Полупроводниците, посочи Лон, са основният двигател на търговския излишък на Тайван със САЩ.