Водещи институти намалиха перспективите за растеж пред Германия за 2021 г.

Продължаващите ограничения за овладяване на пандемията пречат на възстановяването на страната

12:23 | 15 април 2021
Обновен: 12:55 | 15 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите германски изследователски институти намалиха прогнозата за растеж за 2021 г. за най-голямата европейска икономика, тъй като продължителните ограничения пречат на възстановяването на страната, пише Bloomberg.

Понижаването на очакванията за растежа на брутния вътрешен продукт от 4,7% на 3,7% е в резултат на бавния темп на ваксиниране, което пък беше причина германското правителство да удължи противоепидемичните мерки. От друга страна, перспективите за 2022 г. бяха повишени от 2,7% на 3,9%.

"Икономиката вероятно е спаднала с 1,8% през първото тримесечие на тази година", заяви в доклада Торстен Шмит, Институт за икономически изследвания RWI.

Германия се бори да овладее третата вълна на пандемията, а канцлерът Ангела Меркел се опитва да наложи още по-сурови ограничения на местата, където има повече заразени. Институтите заявиха, че не очакват мерките да бъдат разхлабени поне до средата на второто тримесечие, като ограниченията вероятно ще останат в сила до края на третото тримесечие.

Двугодишната перспектива се изготвя за Министерството на икономиката от институтите DIW, Ifo, IfW, IWH и RWI и помага за ориентирането на правителствените прогнози и планирането на бюджета. 

Правителствената прогноза е за растеж от 3% тази година след свиване с около 5% през 2020 г. и предвижда връщане към нивата на БВП от преди началото на пандемията в средата на 2022 г. Министерството на икономиката заяви, че всички показатели сочат за възстановяване през останалата част от тази година, както и че забързването на темповете по ваксинация води до повишване на доверието.