Китайският внос нараства през март, но с по-слаби темпове от очакваното

Повишението на вноса се дължи на по-високите обеми и цените на суровините

12:50 | 13 април 2021
Обновен: 12:50 | 13 април 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайският износ нараства, но с по-слаби темпове от очакваното през март, въпреки че глобалното търсене остава силно, а вносът нараства поради растящите цени на суровините, съобщава Investor.bg

Износът се е повишил с 30,6% през март спрямо година по-рано, като резултатите са по-слаби от средната прогноза за ръст от 38% в проучване на икономисти от Bloomberg. Вносът нараства с 38,1%, оставяйки търговски излишък от 13,8 млрд. долара за месеца, доста под очакваните 52 млрд. долара.

Това е деветият пореден месец на растеж на китайския износ. Вносът се увеличава за шести пореден месец.

Износът също

Износът също нараства, но с по-бавни темпове. Графика: Bloomberg

Въпреки че растежът се забави спрямо рекордния ръст през февруари, данните показват, че импулсът на износа е останал силен през март, тъй като разпространението на ваксини и възстановяването на глобалния растеж помогнаха за стимулиране на търсенето.

„Подобряването на износа остава основен елемент за възстановяването на Китай“, заяви Пейциен Лиу, икономист от Natwest Markets в интервю за Bloomberg TV, добавяйки, че това се дължи на „комбинация от глобално възстановяващо се търсене, както и на ролята на Китай в запълването на дупките във веригата за доставки в световен мащаб“.

Цифрите се изкривяват и от сравнението с началото на 2020 г., когато пандемията затвори голяма част от втората по големина икономика в света. Премиерът Ли Къцян каза на експерти и предприятия да гледат отвъд „базовия ефект“ и да използват други данни и методи за оценка на икономическата ситуация.

Световната търговска организация прогнозира, че световната търговия ще се увеличи с 8% тази година, най-големият ръст от 2010 г. насам, след понижението с 5,3% през 2020 г. Въпреки че не даде прогнози за външната търговия на Китай, министерството на търговията в страната заяви, че ще работи за стабилна външна търговия тази година.

Според стратезите на Banking Group в Шанхай нарастването на вноса се дължи на по-високите обеми и цените на суровините.

Износът се е увеличил с 38,7% през първото тримесечие до 4,61 трлн. юана (704 млрд. долара), докато вносът е нараснал с 19,3% до 3,86 трлн. юана, оставяйки излишък от 759,3 млрд. юана.

Износът за САЩ нарасна с 53,3% през март спрямо година по-рано, което доведе до търговски излишък от 21,37 млрд. долара.

По статията работи екип на investor.bg