Бизнес за милиарди се разраства - мангото е новото авокодо

За производителите се очакват големи печалби през следващите години

13:30 | 18 април 2021
Обновен: 13:35 | 18 април 2021
Преводач: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Веднъж счетено за луксозна храна, авокадото стана част от ежедневното меню на американците. Сега от Mission Produce (AVO), един от най-големите дистрибутори на авокадо в света, имат амбицията да направят същото с друг плод – мангото.

Стийв Бърнард, основател и главен изпълнителен директор на компания Oxnard в Калифорния, казва пред Yahoo Finance, че манго производството и индустрията е стигнала ниво, в което може да се окаже лидер сред останалите плодове в САЩ. Мангото се оказва най-консумиран плод в света, а Барнард добавя, че има достатъчно място за отглеждане и в САЩ, където потребителите все повече осъзнават неговите предимства и употреба изобщо.

„Хората не оставяха мангото да узрее, не разполагаха с правилните сортове в правилното време за отглеждане. Това се промени оттогава“, казва Бърнард.

От 2015 година Mission Produce, притежава и обработва 300 хектара в манго в Перу, а наскоро решиха да изведат тази си дейност на следващо ниво.

„Бизнесът с манго е просто очарователен“, казва Барнард.

„Когато погледнете реколтата, тя е подобна на тази с авокадо от преди 30 години. Мислим, че можем да направим същото с мангото.“

Барнард обяснява, че мангото има противоположен цикъл на реколта, което означава, че Mission Produce може да наема работници целогодишно и да използва същата технология на отглеждане. „Използвайки транспорта, използвайки логистиката и съоръженията, смятаме, че ще получи добре“, казва той.

В световен мащаб манготата са индустрия за 18,6 милиарда долара, според Grand View Research, и се очаква тя да нарасне до 25,5 милиарда долара до 2025 г. Барнард казва, че голяма част от този растеж ще дойде от Северна Америка.

Гиганти като Pepsi също се възползваха от така популярния плод и миналият месец пуснаха на пазара първата си „ароматизирана“ кола от пет години насам – Pepsi Mango. Алкохолните компании също търсят ползи. Големи бирени компании започнаха да правят бира с вкус на манго.

Откакто станаха публични през октомври 2020 г., акциите на Mission Produce нарастват с близо 60%. Въпреки че Барнард не очаква бизнесът с манго да окаже незабавно въздействие върху печалбите на компанията, той казва: „Мисля, че с времето приходите ще са значителни. Няма да наподобява авокадото, но мисля, че ще допринесе много за приходите."