Инвеститорите вече са бичи настроени към европейските акции

Очакванията са за силно възстановяване в Европа

12:49 | 11 април 2021
Обновен: 12:54 | 11 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската ваксинационна кампания е засегната от забавяния, комуникационни проблеми и трудности, но на пазарите инвеститорите са единни в убежденията си, че пандемията си отива, пише Bloomberg.

Цените на акциите на компаниите в региона отново се повишиха до рекорди, а еврото изпрати най-силната си седмица спрямо долара през тази година.

Анализаторите повишават очакванията си за представянето на компаниите от миннодобивната, банковата, автомобилната и енергийната индустрия на фона на прогнозите за заздравяване на глобалната икономика. Броят на повишените очаквания надхвърля този на понижените с най-много от десетилетие насам според данни на Citigroup.

Очакванията за

Очакванията за по-силни печалби на европейските компании изпреварват понижените прогнози най-много от 2010 г. насам. Графика: Bloomberg 

Дали този ентусиазъм ще бъде оправдан ще стане ясно този месец в рамките на сезона на отчетите. Зад тази бичи промяна на пазарите стои надеждата, че Европа ще успее да ваксинира остатъка от населението си за няколко месеца и сигналите, че икономиките на САЩ и Азия са устойчиви на пътя към възстановяването.

От гиганта в производството на храни Nestle до производителя на луксозни стоки LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE инвеститорите очакват европейските компании да запишат силни резултати, тъй като потребителите по света се разделят с блокадите, готови да харчат.

Инвеститорите повишават

Инвеститорите повишават очакванията си за миннодобивната, банковата, автомобилната и енергийната индустрия. Графика: Bloomberg 

Настроенията спрямо ръстовете на европейските пазари са положителни след забавения старт на имунизационната кампания и проблемите около ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca. Вече има признаци, че ваксинационната кампания в Европа може да се върне отново в релси.

Франция постигна целта си да ваксинира 10 милиона души от населението си седмица преди предвидения срок, а Германия удвои броя на поставяните дози в рамките на денонощие. Икономиката на страната, която е ориентирана към износа, също получи тласък от по-широкото икономическо възстановяване.

Все пак европейските пазари все още изостават в сравнение с тези в останалата част на света. Еврото не е далеч от 5-месечното дъно спрямо долара и няма сигнали за спекулативен балон при акциите.

Регионът беше ударен от пандемията, бюрократичните борби, забавянето на ваксинациите и фискалната устойчивост, така че не се изисква много за рязка промяна. Във времена, в които икономиките на САЩ и Китай се развиват добре, биковете вярват, че Европа може също да набере инерция.

Въпреки оптимизма все още има множество сигнали, че възстановяването в Европа е на несигурна основа. Опасенията от образуване на кръвни съсиреци след ваксинации с дози на AstraZeneca подкопават усилията на континента за справяне с пандемията. Също така има опасност изплащането на средствата по възстановителния фонд на блока за 750 милиарда евро да се забави.

За момента фокусът е насочен към потребителските разходи. Във Великобритания магазините, фитнесите и фризьорските салони ще отворят в понеделник, а летните месеци ще тестват готовността на потребителите да харчат за ваканции и нови дрехи.

Авиокомпаниите и собствениците на молове вече спечелиха от залозите на инвеститорите, че нормалният живот може бързо да бъде възстановен. Облигациите на EasyJet и Hammerson са сред най-добре представящите се в Европа през тази година.

Облигациите на

Облигациите на компаниите от авиационния сектор и собствениците на молове се представят най-силно в Европа. Графика: Bloomberg 

“Докато разпространението на ваксините продължава да напредва, очакваме да видим готовност потребителите да харчат”, коментира Найл Галахър, GAM.