Неочакван спад на германското индустриално производство през февруари

Производството се е свило с 1,6% спрямо предходния месец, като секторът на капиталовите стоки е значително засегнат

10:02 | 9 април 2021
Обновен: 10:02 | 9 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германското индустриално производство неочаквано спадна за втори пореден месец през февруари, което предполага, че противопандемичните ограничения все повече нараняват един от най-устойчивите елементи на първата икономика на Стария континент, предава Bloomberg.

Производството се свива с 1,6% спрямо предходния месец, изненадвайки всички икономисти, освен трима, според проучване на Bloomberg. Спадът е широкообхватен, като секторът на капиталови стоки е значително засегнат.

И все пак министерството на икономиката изрази известен оптимизъм, че инерцията за растеж ще се засили през следващите месеци.

„Подобряването на бизнес доверието и тенденция в поръчките сигнализират за положителна перспектива в индустрията“, гласи изявлението на германското ведомство. 

„Въпреки това бъдещото развитие на пандемията създава известна несигурност.“

През последните месеци германската индустрия фукнционираше сравнително добре, тъй като се възползва от икономическото възстановяване в Китай и други части на света. Отделно съобщение гласи, че износът е нараснал с 0,9% през февруари.

В Германия постоянно високият брой на новозаразени с Covid все още държи голяма част от сектора на услугите затворен, което вероятно е сред основните причинители на свиването на производството през първото тримесечие.

Канцлерът Ангела Меркел сигнализира, че би подкрепила поредната кратка и рязка блокировка с продължителност от две до три седмици за ограничаване на пандемията. Тъй като някои провициални лидери не са склонни дори да прилагат изцяло настоящите мерки, тя заплаши да прехвърли правомощия на федерално ниво, за да наложи допълнителните ограничения.

Междувременно германските мениджъри са уверени, че техните компании ще преодолеят кризата тази година. В проучване на Deloitte сред 140 финансови лидери в големи фирми 43% от тях вече са отчели възстановяване на продажбите, а други 23 на сто очакват това да се случи до декември.

Отделен доклад показа в четвъртък, че фабричните поръчки са нараснали с 1,2% през февруари. Ръстът се дължи на вътрешното търсене и от това в еврозоната, като това за капиталови стоки е особено силно.