3 млрд. долара ще инвестира Китай в строителството на нов космодрум

Китай активно разработва метеорологични, телекомуникационни и навигационни спътници

18:24 | 8 април 2021
Обновен: 18:24 | 8 април 2021
Автор: Виргиния Стаматова
Изстрелването на ракетата с космическата лаборатория "Тянгонг-2" през 2016. Снимка: ЕРА/БГНЕС
Изстрелването на ракетата с космическата лаборатория "Тянгонг-2" през 2016. Снимка: ЕРА/БГНЕС

Китай планира да започне строителството на пети космодрум, който ще бъде разположенразположен в окръг Сяншан, град Нингбо в източната провинция Джъдзян. Това съобщава БГНЕС, като се позовава на местния вестник Zhongguo Hantianbao.

Общите инвестиции в този проект по време на петгодишен план (2021-2025) ще възлизат на около 20 милиарда юана (около 3 милиарда долара). Международният център за космически изстрелвания ще бъде разположен на обща площ от 67 квадратни километра. Той ще включва стартова площадка на космодрума и индустриален комплекс. Според проекта след завършване на строителството от космодрума ще бъде възможно да се извършват до 100 търговски изстрелвания годишно.

В момента на територията на континентален Китай има три космодрума: Дзюцюан (северозападна провинция Гансу), Тайюен (северна провинция Шанси) и Сичан (югозападна провинция Съчуан). Друг космодрум е построен близо до град Венчан в островната провинция Хайнан. Новото място за изстрелване в окръг Сяншан ще бъде разположено на приблизително същата ширина като мястото за изстрелване в Сичан.

Китай активно разработва национална космическа програма, метеорологични, телекомуникационни и навигационни спътници, както и технологии за изследване на Луната. Китайски учени разработват и проект за изследване на астероиди и Марс, като възнамеряват да започнат интензивно изследване на повърхността му в близко бъдеще.

Според официално изявление на Китайската аерокосмическа научно-технологична корпорация тази година са планирани поне 40 изстрелвания, които ще поставят нов национален рекорд.