Папата призова Световната банка и МВФ да намалят дълговете на най-бедните страни

Папа Франциск призова за борба срещу бедността, неравенството, безработицата и трудовите права на хората

17:19 | 8 април 2021
Обновен: 17:19 | 8 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

По повод пролетната сесия на управителните органи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ), която се провежда тези дни, папа Франциск се обърна към служителите на тези организации и ги призова да намалят значително дълговете на най-бедните страни, които са се увеличили поради пандемията от коронавируса, съобщи БГНЕС.

Текстът на писмото на понтифа е публикуван днес от пресслужбата на Светия престол.

„Ангажиментите за икономическа, финансова и социална солидарност включват много повече от епизодичната проява на актове на щедрост“, казва Франциск в обръщението си.

„Необходимо е да се борим срещу структурните причини за бедността, неравенството, безработицата, липсата на дом, недостигът на земя и неспазването на социалните и трудовите права на хората“.

Папата призовава за създаването на нови и възстановяването на старите институции за глобално управление, за да се изгради нова мрежа от международни отношения за насърчаване на цялостно човешко развитие. Според него „това непременно ще доведе до факта, че най-бедните и най-слабо развитите страни ще получат по-значима роля при вземането на решения в света и ще улесни достъпа им до международния пазар“.

Понтифът отново припомни необходимостта от справедливо разпределение на коронавирусните ваксини между държавите.

„В този случай не можем да позволим законите на пазарната икономика да надделеят над законите на любовта и здравето на всички хора“, добавя Франциск.

В сряда понтифът нарече ваксините "основното оръжие в борбата срещу пандемията". Известно е, че 84-годишният Франциск е ваксиниран с Pfizer. Кампанията за ваксинация във Ватикана вече е приключила, над хиляда бедни хора са получили безплатно ваксини, както и журналисти от международната група за папска преса, които придружиха главата на Римокатолическата църква на пътуването до Ирак в началото на март.