Фед: Необходимо е още време за постигането на напредък по заложените цели

Това се посочва в протоколите от последното заседание на централната банка, проведено през март

21:35 | 7 април 2021
Обновен: 21:40 | 7 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Централните банкери на Федералния резерв смятат, че ще отнеме известно време, преди да бъдат посрещнати условията за оттегляне на част от месечните им изкупувания на облигации, показват протоколите от последното им заседание, съобщава Bloomberg.

„Участниците отбелязват, че вероятно ще отнеме известно време, докато същественият по-нататъшен напредък към постигане на целите на Комитета за максимална заетост и ценова стабилност бъде реализиран“, се посочва в протоколите от заседанието на Федералния комитет за отворен пазар на 16-17 март, публикуван в сряда.

Централните банкери на САЩ запазиха непроменена програмата си за изкупуване на облигации на стойност 120 милиарда долара миналия месец и прогнозираха, че ще задържат основните лихви близки до нулата поне до 2023 г., въпреки че рязко подобриха прогнозите си за растежа през тази година.

След заседанието гуверньорът Джером Пауъл заяви пред репортери, че пред икономиката има “дълъг път” до постигането на максимална заетост и устойчива инфлация от 2%.

Американската икономика добави 916 хиляди работни места извън земеделския сектор през миналия месец - най-много от август насам, на фона на ускоряването на ваксинационната кампания и облекчаването на някои ограничения, показаха правителствени данни от петък. Централните банкери обаче подчертаха, че ще разглеждат широката картина на пазара на труда.