Авиокомпаниите се надяват на силно лятото въпреки трудното начало на 2021 г.

Ваксинационните кампании са сред причините за оптимизъм, посочват от IATA

22:02 | 7 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Водещата група на глобалната авиационна индустрия изрази предпазлив оптимизъм, че пътуванията ще се оттласнат през втората половина на 2021 г. въпреки слабото начало на годината, съобщава Bloomberg.

Резервациите за летни ваканции остават на 32% спрямо нивата от 2019 г. в Северна Америка и на 50% в Европа и Азия, но ускоряването на ваксинационните кампании и подобрената здравна картина значат, че търсенето все още може да се увеличи, заяви Уили Уолш, генерален директор на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA). 

“Трябва да останем оптимисти, че втората половина на тази година ще бъде по-позитивна от видяното до момента”, коментира Уолш, бивш ръководител на IAG, собственикът на British Airways. “Очакванията за ускоряване на ваксинациите са сред причините да сме оптимисти, че нещата ще започнат да се подобряват”, добавя той.

Предварителните резервации за периода май-септември са на около 15% от нивата през 2019 г. в Европа и на 14% в Азия, като търсенето в Северна Америка изглежда значително по-силно, сочат данни, публикувани в сряда от IATA.

Обичайният ръст на резервациите за лятото отстъпи пред предпазливостта, като пътниците чакат за яснота относно ваксинациите и ограниченията при пътувания. Ryanair Holdings предупреди в сряда, че ще изпита трудности при генерирането на печалба през тази година, тъй като неуспехите в борбата с вируса забавят възстановяването на пътуванията.

Уолш заяви, че международният трафик се понижава с почти 89% през февруари и не показва признаци на възстановяване в настоящата среда. Той също така добави, че след като ограниченията, въведени от правителствата, бъдат отменени, се очаква силен ръст заради отложеното търсене.