Русия изненадващо вдигна лихвите и сигнализира за още повишения

Русия е третата голяма централна банка на развиващия се пазар, която неочаквано затегна паричната политика тази седмица след Бразилия и Турция

17:39 | 19 март 2021
Обновен: 17:39 | 19 март 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Русия неочаквано увеличи лихвените проценти за първи път от 2018 г. насам и предупреди за по-нататъшни повишения след по-бързо от очакваното ускоряване на инфлацията, съобщи investor.bg.

Основната лихва беше повишена с 25 базисни пункта до 4,5%. Само трима анализатори в проучване на Bloomberg сред 41 икономисти прогнозираха подобен ход, а останалите не очакваха банката да предприеме промяна.

Централната банка „открива хоризонта за по-нататъшно увеличение на ключовия лихвен процент на предстоящите си срещи“, се казва в изявление, публикувано на нейния уебсайт. Инфлацията е над прогнозата, но се очаква да се върне близо до целта от 4% през първата половина на 2022 г., се казва още в съобщението.

Русия е третата голяма централна банка на развиващия се пазар, която неочаквано затегна паричната политика тази седмица, след Бразилия и Турция. Ключовият лихвен процент може да бъде увеличен до 5,5% или по-високо преди края на тази година, особено ако правителството продължи с плановете си за допълнителни разходи, каза запознат източник, цитира от Bloomberg.

Рублата реагира след решението, като поскъпна с 0,7% до 73,78 рубли за долар, успявайки да стопи седмичния спад. Това направи валутата третата най-добре представящата се на развиващите се пазари в петък. Доходността по десетгодишните облигации нарасна с един базисен пункт до 7,01%, най-високото ниво от една година.

Още по темата четете в investor.bg.